Προβολή της ταινίας “DECUMANUS”

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας|

DECUMANUS

του σκηνοθέτη Τζωρτζ Κόντου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Απριλίου 2016, ώρα 19:00 στην αίθουσα 301, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ (Πολυτεχνική Σχολή).
Ο σκηνοθέτης θα παρουσιάσει αρχικά την ταινία, ενώ μετά την προβολή, θα μιλήσει για την διαδικασία της παραγωγής και θα απαντήσει σε ερωτήσεις.

Η θεματική της ταινίας
Ο ανεξελεγκτός εκσυγχρονισμός μιας πανάρχαιας πόλης είναι το πλαίσιο αναφοράς για το βίντεο-δοκίμιο του George Kontos, Decumanus. Εμπνευσμένο από το έργο του Aldo Rossi, L’Architettura della Citta, το βίντεο επανεξετάζει το δομημένο περιβάλλον που έχει αντέξει αυτοσχέδιες μορφές ανάπτυξης και έχει ορίσει τον αστικό ιστό τα τελευταία χρόνια. Το Decumanus απεικονίζει ψύχραιμα τις αλλαγές εκφράσεων της Μεσογειακής πολεοδομίας της Θεσσαλονίκης. Προβλήθηκε στο φετινό 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σύντομο Βιογραφικό του σκηνοθέτη
O Τζώρτζ Κόντος ειναι σκηνοθέτης και καλλιτέχνης που ζεί και εργάζεται στο Λος Άντζελες. Τα έργα του περιέχουν φίλμ, βίντεο, σχέδια, φωτομοντάζ και γλυπτά που βασίζονται στην αυτοβιογραφική μυθοπλασία και σε στοιχεία ντοκυμαντέρ. Τα σενάρια στήνονται με βάση βιογραφιών, πολιτικών και κοινωνικών ιστοριών, αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών μελετών.
Τον ενδιαφέρει η ιδέα της πόλης και η μελέτη των πόλεων, η ιδέα της πόλης μέσα στην πόλη και όλες οι φόρμες, μορφές που συμπεριλαμβάνονται μεσα σε αυτήν και στα ίχνη προϋπαρχουσών πόλεων σε μη-γραμμικούς ιστορικούς χρόνους. Οι πόλεις απεικονίζονται μέσω αποτυπώσεων, μακετών, animation και από την κινηματογράφηση υπαρκτών χώρων. Το έργο ενσωματώνει ιδέες, προτάσεις, αποτυχίες, αλληγορίες γύρω από μια σύγχρονη και avant – grarde αρχιτεκτονική και την αρχιτεκτονική του φανταστικού. Η αρχιτεκτονική απεικονίζεται στις ταινίες είτε ως υπάρχουσα, ιστορική, παρούσα ή ως προτεινόμενος ουτοπικός – κατασκευασμένος – χώρος.

Η εκδήλωση
Η προβολή της ταινίας εντάσσεται στις δραστηριότητες της έκθεσης, Via Egnatia: Design Synergies in the Urban Context, μια έκθεση επιλεγμένων μελετών αστικού σχεδιασμού, ου εκπόνησαν οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. στο πλαίσιο του συνθετικού εργαστηρίου του 3ου έτους, Αστικός Σχεδιασμός, 2014-’15.  Η έκθεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου Designing Creative Synergies, 21-27 Μαρτίου, ενώ τώρα επανεκτίθεται στον εκθεσιακό χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και θα παραμένει ανοικτή καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή), 10:00 – 18:00, μέχρι και την Παρασκευή 15 Απριλίου.

Διδάσκοντες:
Ευαγγελία Αθανασίου, Χάρις Χριστοδούλου, Νίκος Καλογήρου, Φυλιώ Κατσαβουνίδου, Αλκμήνη Πάκα, Κωνσταντίνος Σακαντάμης, Δέσποινα Ζαβράκα

Επιμελητές της Έκθεσης:
Δέσποινα Ζαβράκα, Νίκος Καλογήρου, Αλκμήνη Πάκα, Κωνσταντίνος Σακαντάμης

Οργανωτική Ομάδα Έκθεσης:
Αναστασία Φλώρου, Ραφαηλία Γιαννούδη, Ευδοξία Γκολομπία, Ελευθερία Άννα Γραμματοπούλου, Ματρώνα Μηλώση, Σόφια Τσιαπανίτη, Κυριάκος Ζαχαράκης, Βασίλης Κορδάς, Γιώργος Ζαπουνίδης, Ελένη Τσαπραλή, Δήμητρα Γραβάνη, φοιτητές αρχιτεκτονικής.

Επισυνάπτονται η αφίσα της εκδήλωσης, η αφίσα της έκθεσης και χαρακτηριστικές φωτογραφίες ορισμένων εκ των μελετών που παρουσιάζονται.

Μετάβαση στο περιεχόμενο