Αναγόρευση του Δημητρίου Λαγούδα σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο Καθηγητής στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Τexas A&M των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Δημήτριος Λαγούδας.

Η Tελετή Aναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, «ο κ. Λαγούδας, πέρα από ένας αναγνωρισμένος επιστήμονας διεθνούς κύρους, έχει πολυετή συνεργασία με μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών (ΤΜΜ) του ΑΠΘ και έχει συνδιοργανώσει με μεγάλη επιτυχία τη σειρά διεθνών θερινών σχολείων ‘‘Advanced Materials Systems’’. Έχει συμβάλει στη διοργάνωση προγραμμάτων σπουδών φοιτητών του Texas A&M στο ΑΠΘ, ενώ ετησίως προσφέρει υποτροφία στον πρωτεύσαντα απόφοιτο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και στην Oμάδα ART του ΑΠΘ. Ο κ. Λαγούδας είναι συνιδρυτής της δράσης Έρευνας και Ανάπτυξης Προηγμένων Υλικών, μιας κοινής πρωτοβουλίας μελών ΔΕΠ του ΤΜΜ-ΑΠΘ, έπειτα από σχετική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο πανεπιστημίων. Υποστηρίζει έμπρακτα Έλληνες φοιτητές για να σπουδάσουν ή να εκπαιδευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Texas A&M, ενώ είναι ένθερμος υποστηρικτής δράσεων έρευνας και ανάπτυξης που προέρχονται από ελληνικούς φορείς, παρέχοντας γενναιόδωρα την τεχνογνωσία του. Είναι πάντοτε κοντά στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, συμμετέχοντας σε επιτροπές εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ».

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα της τελετής

 

Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κωνσταντίνο Κατσιφαράκη

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Παναγιώτη Σεφερλή

Έπαινος του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Νικόλαο Μιχαηλίδη

Αναγόρευση και Επίδοση Διασήμων

Αντιφώνηση και Ομιλία του τιμωμένου, με θέμα: ««Θεωρητική και εφαρμοσμένη μηχανική των υλικών: Από τους νόμους διατήρησης στους μετασχηματισμούς φάσεων»

Μουσικό Πρόγραμμα

 

 

Σύντομο βιογραφικό τιμωμένου

 

Ο Καθηγητής Δημήτριος Λαγούδας είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1982). Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Lehigh των ΗΠΑ, το 1986, και εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ και στο Max Planck Institute της Γερμανίας.

 

Ο τιμώμενος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Τexas A&M των ΗΠΑ και είναι ο πρώτος που κατέλαβε την Έδρα John and Bea Slattery Αεροδιαστημικής Μηχανικής. Το 1993 έλαβε τον τίτλο του Διακεκριμένου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Texas A&M. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Αεροδιαστημικής Μηχανικής και ήταν ο πρώτος Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών του Πανεπιστημίου Texas A&M. Έχει διατελέσει επίσης Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Texas A&M και Διευθυντής δύο Ερευνητικών Κέντρων του TEES.

 

Η έρευνά του περιλαμβάνει σχεδιασμό, χαρακτηρισμό και μοντελοποίηση πολύ-λειτουργικών υλικών σε νάνο, μίκρο και μάκρο επίπεδο με μεθόδους μικρομηχανικής, για τη γεφύρωση διάφορων κλιμάκων μεγέθους, και λειτουργίες που περιλαμβάνουν μηχανικές, θερμικές και ηλεκτρικές ιδιότητες νανοσύνθετων υλικών. Η ερευνητική του ομάδα είναι από τις πλέον αναγνωρισμένες διεθνώς στην περιοχή της μοντελοποίησης και του χαρακτηρισμού κραμάτων μνήμης σχήματος.

 

Είναι συν-συγγραφέας περισσότερων από 500 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ενώ το ερευνητικό του έργο έχει λάβει περισσότερες από 17.000 ετεροαναφορές (h-index: 67). Μεγάλο μέρος των δημοσιεύσεών του θεωρούνται ως η αναφορά στην περιοχή των κραμάτων μνήμης σχήματος, ενώ το σχετικό βιβλίο του είναι από τα πλέον αναγνωσμένα διεθνώς. Έχει λάβει πλήθος βραβείων και διακρίσεων, με σημαντικότερες το «2006 ASME Adaptive Structures and Material Systems Prize» και το «2011 SPIE Smart Structure and Materials Lifetime Achievement Award».

 

Είναι μέλος (Fellow) των American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA), American Society of Mechanical Engineers (ASME), Institute of Physics (IOP) και Society of Engineering Science (SES).

Μετάβαση στο περιεχόμενο