Έναρξη Προγράμματος S.U.C.RE.: Supporting University Community pathways for REfugees-migrants (ΚΑ2, Στρατηγικες συμπραξεις)

Tο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με χαρά ανακοινώνει την έναρξη του Προγράμματος S.U.C.RE.:  Supporting University Community pathways for REfugees-migrants που έχει εγκριθεί από την Εθνική Μονάδα (ΙΚΥ) με συντονιστή το ΑΠΘ. 

Στο Πρόγραμμα S.U.C.RE., εκτός του ΑΠΘ, συμμετέχει το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Universität zu Köln), το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (Vrije Universeteit Amsterdam) καθώς και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Greek Council for Refugees). Πρόκειται για μια διετή Στρατηγική Σύμπραξη (Strategic Partnership) στη Βασική Δράση 2 (ΚΑ2) της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το Πρόγραμμα S.U.C.RE. επικεντρώνεται στις διαδικασίες της γλωσσικής  προετοιμασίας και του ελέγχου γνώσεων που απαιτούνται για την ορθή ένταξη των προσφύγων/μεταναστών στην Ανώτατη Εκπαίδευση τόσο των φοιτητών όσο και των καθηγητών, καθώς και στην υποστήριξη των ακαδημαϊκών τους αναγκών μετά την ένταξή τους. Επιπροσθέτως εστιάζει στην ψυχοκοινωνική ένταξη/υποστήριξη των προσφύγων/μεταναστών, όπως επίσης και στην ορθή ενημέρωσή τους σε θέματα νομικά και ιατρικά κατά την είσοδό τους ή/και παραμονή τους στις ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής. Το Πρόγραμμα έχει στόχο τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που θα προετοιμάσει και θα χρησιμοποιηθεί κατάλληλα από εκπαιδευτές για τους παραπάνω σκοπούς.

Το Πρόγραμμα αναλυτικότερα στοχεύει στο εξής παραδοτέο ανοιχτό εκπαιδευτικό υλικό με υπεύθυνους τους παρακάτω:

Επιστημονικώς Υπεύθυνη Προγράμματος

Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Αριάδνη Στογιαννίδου, Καθ. του Τμήματος Ψυχολογίας.

Υπεύθυνος  Συντονισμού και Διαχείρισης του Προγράμματος

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Αναπλ. Καθ. του Τμήματος Βιολογίας και μέλος της Επιτροπής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (atriant@bio.auth.gr).

Ψυχοκοινωνική ένταξη/υποστήριξη

Ιωάννα Μπίμπου (bibou@eled.auth.gr), Καθ. του Παιδαγωγικού Τμήματος  Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Νομική υποστήριξη/πληροφόρηση

Άννα-Μαρία Κώνστα (akkonsta@law.auth.gr), Λέκτορας του Τμήματος Νομικής.

Ιατρική υποστήριξη/πληροφόρηση

Δωροθέα Καπουκρανίδου (dkapoukr@auth.gr), Αναπλ. Καθ. του Τμήματος Ιατρικής.

Γλωσσική Προετοιμασία

Μαρίνα Ματθαιουδάκη (marmat@enl.auth.gr), Αναπλ. Καθ. του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Ακαδημαϊκή Υποστήριξη Φοιτητών και καθηγητών

Ελευθερία-Σοφία Γωνίδα (gonida@psy.auth.gr), Αναπλ. Καθ. του Τμήματος Ψυχολογίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων .

Ιωάννα Γεωργιάδου (ioan@auth.gr), Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων-ΑΠΘ.

Διοικητική Υποστήριξη

Μαρία Μυλωνά  (mamylona@auth.gr), Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων-ΑΠΘ.

Το ΑΠΘ, στα πλαίσια του S.U.C.RE., θα προσκαλέσει σε εύλογο χρονικό διάστημα  τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες που θα συντονίζει.  Θα απευθύνει, επίσης, πρόσκληση εθελοντισμού για τις ανάγκες του Προγράμματος προκειμένου οι πολίτες να λάβουν μέρος στις δραστηριότητες.

Εποικοινωνία: Αναπλ. Καθ. Α. Τριανταφυλλίδης
Email: sucre@auth.gr
Facebook Page: S.U.C.RE. Programme

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο