Διεθνές συνέδριο “Cultural Sustainable Tourism”

H τουριστική βιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της απασχόλησης και της οικονομίας. Μία από τις ανερχόμενες μορφές τουρισμού είναι ο πολιτιστικός τουρισμός, που εστιάζει στην κουλτούρα, στην τέχνη, στις παραδόσεις, αλλά και στην αρχιτεκτονική και σε ό,τι άλλο συμβάλλει στη μετάδοση πολιτισμού, δίνοντας τη δυνατότητα στον  επισκέπτη να γνωρίσει την ιδιαίτερη Πολιτιστική Κληρονομιά ενός τόπου.

Ωστόσο, κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Το περιβάλλον, και το αστικό περιβάλλον ιδιαίτερα, δέχεται σημαντικές πιέσεις από την ανάπτυξη του τουρισμού. Ιστορικοί οικισμοί και μνημεία κάθε εποχής επιβαρύνονται και απειλούνται από μεγάλους αριθμούς επισκεπτών που τα επισκέπτονται κάθε χρόνο. Επομένως, καθίσταται σημαντική η εφαρμογή πολιτικών τουρισμού με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των τουριστικών προορισμών. Άλλωστε είναι δεδομένο ότι η πολιτιστική, περιβαλλοντική και κοινωνική εντέλει ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ανάπτυξης με όρους αειφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό IEREK, συνδιοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, από τις 27 ως τις 29 Νοεμβρίου το Διεθνές Συνέδριο “Cultural Sustainable Tourism” (CST-2017). Στόχος είναι η συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων για την ολιστική, βαθιά και ιστορική σχέση τουρισμού – πολιτισμού αλλά και να το πώς μπορεί να επιτευχθεί η τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής αναβάθμισης.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ομιλητές από περισσότερες από 25 χώρες. Παράλληλα, θα διεξαχθούν και εξειδικευμένα θεματικά εργαστήρια με θέματα: Τον δρόμος του Μεταξιού: Σχέσεις Δυτικού και Ανατολικού Πολιτισμού (Silk Road: East and West cultural connectivity) και Την αναζήτηση εναλλακτικών και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, πάντα στο πλαίσιο του τουρισμού.

Η είσοδος για τους φοιτητές θα είναι ελεύθερη. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.ierek.com/events/cultural-sustainable-tourism και

Δρ. Σοφία-Ναταλία Μποέμη, nboemi@meng.auth.gr, 2310-996220

Μετάβαση στο περιεχόμενο