Συναυλία ΚΟΘ | Έργα Ροσσίνι, Κουρπίνσκι, Μπερλιόζ, Σαμπριέ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πολύχρωμο πρόγραμμα με έργα από την πλούσια ιταλική και γαλλική μουσική παράδοση.

Ο ‘Ιταλός Μότσαρτ’ Τζοακίνο Ροσσίνι σόκαρε όλο τον κόσμο με την απόφασή του να σταματήσει να συνθέτει σκηνικά έργα σε ηλικία μόλις 38 ετών και πάνω στην ακμή της καριέρας του. Μέχρι τότε πάντως πρόλαβε να γράψει 39 όπερες. Μία από αυτές είναι η Semiramide που βασίζεται στην τραγωδία του Βολταίρου Σεμίραμις και είναι η τελευταία ιταλική όπερα που έγραψε πριν φύγει για μόνιμη εγκατάσταση στο Παρίσι. Η συνθετική κληρονομιά του Ροσσίνι εμπεριέχει ορισμένες από τις πλέον γνωστές και αγαπημένες μουσικές που γνώρισε ο κόσμος, αλλά και έναν πλούτο άγνωστων σχετικά διαμαντιών, μεταξύ των οποίων και έργα για κλαρινέτο. Αυτούς τους ανεξερεύνητους θησαυρούς του κλαρινέτου θα ανακαλύψουμε με τη βοήθεια του Μίλτου Μουμουλίδη, ο οποίος τους επεξεργάστηκε στη Rossiniana του, έχοντας ως βάση το κοντσέρτο για κλαρινέτο ενός ακόμη μεγάλου θαυμαστή του Ροσσίνι, του Πολωνού Κάρολ Κουρπίνσκι.

Το δεύτερο μέρος έχει ένα χαρακτηριστικό γαλλικό άρωμα, χωρίς να λείπουν και οι αναφορές στην Ιταλία. Ο έντονος τρόπος ζωής του κορυφαίου αναγεννησιακού γλύπτη Μπενβενούτο Τσελίνι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Εκτόρ Μπερλιόζ και η πρώτη ολοκληρωμένη του όπερα αναφέρεται στη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη, έχοντας ως πηγή τα διάσημα απομνημονεύματά του. Η περίφημη Ποιμενική Σουίτα του Εμμανυέλ Σαμπριέ μας αποκαλύπτει όλο τον μελωδικό πλούτο της γαλλικής μουσικής και την εξέλιξή της από το μπαρόκ ως το νεοκλασικισμό.

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή 18 Μαρτίου, ώρα 20:30

Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση ορχήστρας: Philippe Forget

Κλαρινέτο: Μίλτος Μουμουλίδης

Πρόγραμμα:

Τζοακίνο Ροσσίνι: Εισαγωγή από ‘Semiramide’

Τζοακίνο Ροσσίνι/Κάρολ Κουρπίνσκι: ‘Rossiniana’ για κλαρινέτο και ορχήστρα (μετ. Μίλτος Μουμουλίδης)

διάλειμμα

Εκτόρ Μπερλιόζ: Εισαγωγή από ‘Benvenuto Cellini’

Εμμανυέλ Σαμπριέ: Ποιμενική Σουίτα

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία 15 €

Εξώστης 10 €

Μειωμένο 5 €

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. στην πλατεία Αριστοτέλους,

τηλ. 2310 236990  (Δευ-Τετ-Σαβ 10:00-15:00, Τρι-Πεμ-Παρ 10:00-14:00 & 17:00-21:00)

και από το www.tsso.gr

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:

Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, ΑΜεΑ., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΠΘ, μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Η είσοδος για τους φοιτητές του ΑΠΘ και τους φοιτητές του Τ.Μ.Ε.Τ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι δωρεάν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο