Η Ελληνική Λογοτεχνία στα Ιταλικά Γράμματα

Ο σύλλογος μας «Οι Φίλοι του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» εδώ και μία δεκαετία είναι αρωγός στο πολιτιστικό έργο που επιτελείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μέσα στο πλαίσιο της πολιτιστικής του δράσης  διοργανώνει την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, λογοτεχνική ημερίδα:

«Η Ελληνική Λογοτεχνία στα Ιταλικά Γράμματα»

με τη συμμετοχή των διακεκριμένων εκπροσώπων των Ιταλικών Γραμμάτων

Filippomaria Pontani και Nicola Crocetti

O Filippomaria Pontani είναι από το 2006 αναπληρωτής καθηγητής ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ca Foscari της Βενετίας, όπου διδάσκει μαθήματα κλασικής και νεοελληνικής φιλολογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν διαχρονικά την ελληνική γραμματεία από τον Όμηρο έως τον 21ο αιώνα. Έχει εκπονήσει μονογραφία αφιερωμένη στην  ερμηνευτική παράδοση της Οδύσσειας, έχει εκδώσει διάφορα ελληνικά κείμενα (τα ομηρικά σχόλια, αρχαιοελληνικά επιγράμματα, έργα Ελλήνων ποιητών του 20ου αιώνα) και έχει δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες σε περιοδικά και βιβλία . Έχει προσκληθεί και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά ιταλικά και ξένα πανεπιστήμια (Ρώμη , Πάντοβα , Τορίνο , Νεάπολη, Κέιμπριτζ, Όσλο, Ουψάλα, Σαλαμάνκα , Αθήνα , Τιφλίδα, Νέα Υόρκη) και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, κυρίως στην Ιταλία.

 O Nicola Crocetti, εκδότης και μεταφραστής της νεότερης ελληνικής ποίησης στην Ιταλία, γεννήθηκε το 1940 στην Πάτρα, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Μετά την μετακίνηση προς την Ιταλία , μεγάλωσε στη Φλωρεντία και επί τριάντα χρόνια έζησε στο Μιλάνο, όπου εργάζεται  ως δημοσιογράφος. Έχει μεταφράσει και έχει εκδώσει στα ιταλικά περίπου εξήντα βιβλία ποίησης των σύγχρονων Ελλήνων ποιητών, κυρίως Καβάφη, Ελύτη, Ρίτσου, Σεφέρη , Αναγνωστάκη. To 1981 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο «Crocetti», ο οποίος ειδικεύεται στην έκδοση βιβλίων σχετικά με την ποίηση και είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους στην Ιταλία. Από τον Ιανουάριο του 1988 εκδίδει το  μηνιαίο  περιοδικό «Ποίηση», το οποίο αφιερώνει πολύ χώρο στους ξένους ποιητές κάθε  ηλικίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο