Έκθεση με τίτλο «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ»

Πώς μια συλλογή μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για νέους καλλιτέχνες; Πώς καλλιτέχνες επικοινωνούν μεταξύ τους, ακόμη και αν μεσολαβούν πολλές δεκαετίες; Πώς ορίζεται η έμπνευση και πώς φιλοξενείται και μετουσιώνεται σε έργο τέχνης στη….σοφίτα ενός μουσείου; Αυτό το άκρως δημιουργικό πλαίσιο έρχεται να αναδείξει η νέα έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», στη Μονή Λαζαριστών.

12 νέοι καλλιτέχνες από τα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. παρουσιάζουν έργα τους -ζωγραφικά, εγκαταστάσεις, γλυπτά, σχέδια και κατασκευές- τα οποία προέκυψαν μέσα την πρώτη τους επαφή με την εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας.

Πιο συγκεκριμένα, την Άνοιξη του 2015 οι φοιτητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους επισκέφθηκαν το ΚΜΣΤ, παρακολούθησαν σειρά διαλέξεων από τους επιμελητές και ιστορικούς τέχνης του μουσείου, συμμετείχαν στις συζητήσεις για τους καλλιτέχνες, τα ρεύματα και τις τάσεις της ρωσικής πρωτοπορίας και δούλεψαν στην παραγωγή νέων έργων ορισμένα από τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα στο Μουσείο.

Για κάποιες εβδομάδες, στη σοφίτα του ΚΜΣΤ λειτούργησε ως ένας ζωντανός χώρος καλλιτεχνικής παραγωγής, ο οποίος προηγουμένως διαμορφώθηκε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, και αποτέλεσε ένα ιδιότυπο εργαστήριο στο πλαίσιο της συνεργασίας φοιτητών, καθηγητών και επιμελητών του Μουσείου.

Στην έκθεση φιλοξενούνται τα έργα των φοιτητών τα οποία προέκυψαν από την προσωπική τους σπουδαστική καλλιτεχνική έρευνα που συντελείται στην Σχολή Καλών Τεχνών, σε σχέση με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους στα έργα και τις ιδέες που αναπτύχθηκαν στην ιστορική περίοδο της ρωσικής πρωτοπορίας.

Συμμετέχοντες:

Βασίλης Βλέτσης, Παναγιώτης Καράμπαμπας, Χαρά Κοντοπούλου, Σοφία Κορκοριάδου, Γαλήνη Κριαρίδη, Ελένη Μπορνόβα, Ζωή Δάφνη Μυλωνά, Ελευθερία Πανούση, Ελένη Σαμαντζοπούλου, Μάγια Τζούριτς, Κώστας Τσακίρης, Νίκος Τσικούρας

Διαλέξεις στη Ρωσική Πρωτοπορία, από τους ιστορικούς της τέχνης-επιμελητές του ΚΜΣΤ: Γιάννης Μπόλης, Άννα Μυκονιάτη, Μαρία Τσαντσάνογλου, Συραγώ Τσιάρα, Αγγελική Χαριστού

Καθηγητές εργαστηρίων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ: Γιώργος Διβάρης, Στέλιος Κουπέγκος, Γιώργος Τσακίρης, Γιώργος Τσάρας, Γιάννης Φωκάς

Συντονισμός: Δόμνα Γούναρη, επιμελήτρια ΚΜΣΤ-ΚΣΤΘ

Ιδέα: Γιώργος Διβάρης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος

Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ

Διάρκεια έκθεσης: 9 Νοεμβρίου 2016 – 28 Ιανουαρίου 2017

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο