Opening our Data toDay: Ανοικτή Διακυβέρνηση, Διαφάνεια, Συμμετοχικότητα

Το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας (Open Knowledge Greece) και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Α.Π.Θ. διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Opening our Data toDay: Ανοικτή Διακυβέρνηση, Διαφάνεια, Συμμετοχικότητα», την Τετάρτη 08/03/2017, στις 10:00, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την Ημέρα Ανοικτών Δεδομένων (Open Data Day), η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010 παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, η οποία επικεντρώνεται στα ανοικτά κυβερνητικά δεδομένα και στα δεδομένα βιβλιοθηκών, θα πραγματοποιηθούν, αρχικά, ομιλίες από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και επαγγελματίες οι οποίοι μελετούν τα ανοικτά δεδομένα και δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό, με σκοπό να γίνουν εμφανή τα οφέλη που προκύπτουν από την ανοικτότητα των δεδομένων στην πληροφόρηση, τη διακυβέρνηση, την επιχειρηματικότητα, το κοινωνικό κράτος και την εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί εργαστήριο με τίτλο «Δημιουργία και Επικαιροποίηση Συνδέσμων μεταξύ των Καθιερωμένων Όρων της ΕΒΕ με το Wikidata». Στο εργαστήριο θα παρουσιαστεί η εφαρμογή Alignment, ένα εργαλείο για τον πληθοπορισμό δημιουργίας και επικαιροποίησης συνδέσμων στον Ιστό των Δεδομένων, που αναπτύσσεται από το OK Greece στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου προγράμματος από το Horizon 2020 OpenBudgets.eu. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να  λειτουργήσουν συνεργατικά για τη δημιουργία συνδέσμων μεταξύ ετερογενών συνόλων δεδομένων, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη του Σημασιολογικού Ιστού. Έπειτα, θα χρησιμοποιήσουν την ίδια πλατφόρμα για την επικαιροποίηση μέρους των μέχρι σήμερα συνδέσμων μεταξύ του Αρχείου Καθιερωμένων Όρων (Authorities) της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και του Wikidata, και θα ενημερωθούν για τη σημασία τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τη φόρμα εγγραφής.

Επισυνάπτονται το πρόγραμμα και η αφίσα της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και μέσω live streaming.

Μετάβαση στο περιεχόμενο