Διαγωνισμός Σύνθεσης Ηλεκτροακουστικής Μουσικής ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΙΣ

Την Κυριακή 1η Απριλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση του διαγωνισμού σύνθεσης ηλεκτροακουστικής μουσικής ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΙΣ, στην αίθουσα δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Σόλων Μιχαηλίδης» (Λεωφ. Νίκης 73).

Ο διαγωνισμός που πραγματοποιείται από το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ προσέλκυσε το ενδιαφέρον 270 συνθετών από όλο τον κόσμο. Η επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από διακεκριμένους συνθέτες ηλεκτροακουστικής μουσικής.

Στις συναυλίες που θα διοργανώσει το Ε.Σ.Μ. το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια σειρά από καινοτόμα έργα τα οποία αντιπροσωπεύουν τις σύγχρονες τάσεις της ηλεκτρονικής μουσικής σε όλο τον κόσμο.

Στις συναυλίες θα χρησιμοποιηθεί πολυκάναλο σύστημα διάχυσης του ήχου που θα δώσει στο ακροατήριο μια ιδιαίτερη αίσθηση του ακουστικού χώρου. Ενδιάμεσα από τις δύο συναυλίες θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για το έργο του Ιάννη Ξενάκη («Εξερευνώντας τον ήχο του Ξενάκι»).

Στη συναυλία και τα δρώμενα της τελικής φάσης του διαγωνισμού συμμετέχει ο πρόεδρος της επιτροπής του διαγωνισμού, ο σημαντικός παγκοσμίως συνθέτης και θεωρητικός ηλεκτροακουστικής μουσικής Denis Smalley.

Το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 από τον Καθηγητή Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Μιχάλη Λαπιδάκη. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι, όπως αναφέρεται στο ιδρυτικό του καταστατικό, η εξυπηρέτηση ερευνητικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών αναγκών του Τμήματος και ιδίως της Κατεύθυνσης Σύνθεσης σε Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό επίπεδο. Παράλληλα, όμως στόχος του Ε.Σ.Μ. είναι να υπερβεί τα ακαδημαϊκά όρια της αποστολής του και να φέρει τη σύγχρονη μουσική, δηλαδή, τη μουσική του 20ού και του 21ου αιώνα, στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο