Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος της «National Natural Science Foundation of China (NSFC)», Καθηγητής Wei Yang. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 και ώρα 10.00, στην αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα της τελετής είναι το εξής:

Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κωνσταντίνο Ε. Κατσάμπαλο

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Καθηγητή Παναγιώτη Πρίνο

Έπαινος του Τιμώμενου από τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Ηλία Αϋφαντή

Τελετή Αναγόρευσης

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «Research Landscape of Mainland China – From Rejuvenation to International Collaboration».

Σύντομο Βιογραφικό Τιμώμενου

Ο Καθηγητής Wei Yang, Πρόεδρος της National Natural Science Foundation της Κίνας, τελείωσε της προπτυχιακές του σπουδές στο Northwestern Polytechnic University/China τον Δεκέμβριο του 1976, απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Τμήμα Engineering Mechanics, του Tsinghua University/China τον Απρίλιο του 1981, και το Διδακτορικό Δίπλωμα από το Division of Engineering, του Brown University/USA, τον Ιούνιο του 1985. Προήχθη σε Καθηγητής τον Δεκέμβριο 1989, ως ο νεότερος τότε Καθηγητής στο Tsinghua University. Τον Δεκέμβριο του 1993, ο Καθηγητής Yang ορίστηκε ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Failure Mechanics του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας. Διετέλεσε ως Πρόεδρος του Τμήματος Engineering Mechanics από το 1997 έως το 2004, και ως Κοσμήτορας του Aerospace School από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2004 στο Tsinghua University (το οποίο αναφέρεται και ως το MIT της Κίνας). Από το 1999 έως το 2004 του δόθηκε ο τίτλος του Yangtze Professor του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Academic Committee του Tsinghua University από τον Απρίλιο του 2004 έως τον Αύγουστο του 2006. Από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως τον Ιούλιο του 2006, διετέλεσε ως Γενικός Διευθυντής της Academic Degrees Committee of State Council της Κίνας, και Πρόεδρος του Directorate of Graduate Education στο Υπουργείο Παιδείας της Κίνας. Από τον Αύγουστο του 2006 μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 υπήρξε Πρόεδρος του Zhejiang University. Από το Φεβρουάριο του 2013, ορίστηκε ως Πρόεδρος της National Natural Science Foundation of China (NSFC).

Ο Καθηγητής Yang τιμήθηκε με πληθώρα βραβείων, που περιλαμβάνουν το “May Fourth Youth Medal” από τη Δημοτική Κυβέρνηση του Πεκίνου, το Chinese Youth Award of Science and Technology το 1988, το State Council Special Government Allowance το 1992, το National Excellent Teacher Award το 1993 ως ένας από τους καλύτερους 10 καθηγητές που προτάθηκαν από τη Δημοτική Κυβέρνηση του Πεκίνου, το Chinese Young Scientists Award και τον τίτλο του “National Young and Mid-aged Experts with Outstanding Contributions” το 1994, καθώς και το National Mayday Medal το 2002. Το επίτευγμά του “Macroscopic and Mesoscopic Constitutive Theory and Fracture of Solids” του επέτρεψε να έρθει πρώτος στο διαγωνισμό για το 3rd-Class National Natural Science Award in China (1995), και το “Mechatronic failure and Constitutive Relations of Ferroelectric Ceramics” για το 2nd-Class National Natural Science Award (2005). Έλαβε το 2008 Award for Mathematics and Mechanics από το Ho Leung Ho Lee Foundation, και το Zhou Peiyuan Award for Mechanics το 2011. Του έχουν ήδη απονεμηθεί οι Τιμητικοί Τίτλοι του Doctor of Engineering το 2011 από το Hong Kong Polytechnic University, του Doctor of Science το 2012 από το Brown University, και του Doctor of Law το 2013 από το Bristol University. Το Νοέμβριο του 2016 του απένειμαν το FLOGEN Fray International Sustainability Award (απενεμήθηκε επίσης το 2014 στον Νομπελίστα Χημείας του 2011, D. Shechtman, και το 2015 στον Νομπελίστα Χημείας του 2010, E. Negishi, και στον Καθηγητή του ΑΠΘ, Η.Χ. Αϋφαντή).

Ο Καθηγητής Yang είναι διεθνώς γνωστός για τη σημαντική συνεισφορά του στα πεδία της Μηχανικής της Θραύσης, Mechatronic Reliability και Μικρο/Νανομηχανικής. Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει επηρεάσει σημαντικά διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως Μοντελοποίηση/προσομοιώσεις σε διάφορες κλίμακες, Μηχανική μικρής κλίμακας, Μηχανισμοί μαλακών λειτουργικών υλικών και μαλακών ρομπότ. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας άνω των 10 βιβλίων και άνω των 250 άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συνεργαστεί με Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών, και πολλοί από τους μαθητές του κατέχουν ακαδημαϊκές θέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο