Η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο για τις εργαζόμενες /τους εργαζομένους του Πανεπιστημίου με τίτλο «Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση-Η αναγκαιότητα δημιουργίας χώρων εργασίας με ισότητα και πλήρη σεβασμό της αξιοπρέπειας όλων».
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 9:00, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής και απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού του ΑΠΘ.
Στην έναρξη του σεμιναρίου, χαιρετισμό θα απευθύνει η Αντιπρύτανις Ανθρωπίνων Πόρων, Καθηγήτρια, Παρασκευή. Αργυροπούλου-Πατάκα και στη συνέχεια θα προβληθούν τέσσερα νέα σποτ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση.
Στην πρώτη ενότητα του σεμιναρίου, την οποία θα συντονίσει η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιάννα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις «Γιατί είναι σημαντική η πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στα ΑΕΙ» από την Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου και «Νομοθετικό πλαίσιο για τη σεξουαλική παρενόχληση στην Ελλάδα – Εμπειρίες, προβληματισμοί και προκλήσεις» από τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργο Διαμαντόπουλο.
Στη δεύτερη ενότητα του σεμιναρίου θα υπάρχουν ομάδες εργασίας με θέμα: «Σεξουαλική Παρενόχληση: Γιατί δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί; Τι μπορούμε εμείς να κάνουμε;», τις οποίες συντονίζουν οι κ. κ. Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, Κοινωνιολόγος-Εγκληματολόγος, Εμπειρογνώμονας σε θέματα ισότητας και φύλων και Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, -Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ).
Η υλοποίηση του επιμορφωτικού σεμιναρίου αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, οι οποίες ξεκίνησαν το 2012, με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, αναδεικνύοντας την ανάγκη θεσμοθέτησης πολιτικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου στα ΑΕΙ και συνεχίστηκαν το 2016 από την Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ.
Η Δήμητρα Κογκίδου, Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ αναφέρει: «Η διάσταση που έχει λάβει σε παγκόσμιο επίπεδο τον τελευταίο χρόνο το κίνημα με το hashtag #MeToo, που ξεκίνησε από τη λάμψη του Χόλιγουντ έδωσε στη συνέχεια τη δυνατότητα να γίνει αντιληπτή η έκταση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης. Το ΑΠΘ είχε ανοίξει ήδη τη συζήτηση για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισή του. Ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός εργασιακού/εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που θα σέβεται τις ανθρώπινες σχέσεις, ενός περιβάλλοντος με ισότητα και πλήρη σεβασμό της αξιοπρέπειας όλων και “καθαρού’’ από κάθε μορφή ετεροσεξιστικής παρενόχλησης. Η ένταξη μιας πολιτικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παρενόχλησης σε έναν χώρο εκπαίδευσης, όπως είναι το ΑΠΘ, “διαπαιδαγωγεί’’ φοιτήτριες/φοιτητές αλλά και προσωπικό στην πρόληψη, στην αναγνώριση των περιστατικών που ενδέχεται να συνιστούν παρενόχληση, καθώς και στην αναφορά τους και γενικότερα συμβάλλει ώστε η παρενόχληση να μην αποτελεί μέρος της ακαδημαϊκής κουλτούρας».
Η κυρία Κογκίδου επισημαίνει, επίσης, ότι «αν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, όπως το ΑΠΘ, προχωρήσει στη θεσμοθέτηση πολιτικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ετεροσεξιστικής παρενόχλησης, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες σε άλλα μεγάλα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα καλής πρακτικής και για άλλους φορείς και να συμβάλει στην πρόληψη της έμφυλης βίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι θετικό ότι και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου ημερίδα, με θέμα “Η αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας στο Πανεπιστήμιο: Θεσμικές, εκπαιδευτικές και πολιτικές προκλήσεις’’ και ότι μετά την ημερίδα είχαμε συνάντηση δικτύωσης για το θέμα με εκπροσώπους ΑΕΙ και φορέων πολιτικής, καθώς και άλλων συλλογικοτήτων».