Διευθυντής
Αχιλλέας Γερασιμίδης Καθηγητής
Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

Διεύθυνση: 

Δασοβοτανικός Κήπος Α.Π.Θ.
Ν. Μουσχουντή 59
55102 Φοίνικας
Θεσσαλονίκη

Τ: 

+30 2310 992772

F: 

+30 2310 992773

E: 

Ο Δασοβοτανικός Κήπος του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του συνοικισμού Φοίνικα. Ο Κήπος ιδρύθηκε και λειτουργεί με πρωτοβουλία και φροντίδα του Εργαστηρίου Δασικής Βοτανικής - Γεωβοτανικής (πρώην Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής) της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Καταλαμβάνει επίπεδη έκταση 62 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε το 1964 με ενέργειες του αείμνηστου καθηγητή Ιωάννη Παπαϊωάννου. Από τα πρώτα στάδια της ίδρυσής του, το έτος 1966, φυτεύτηκαν περιφερειακά του Κήπου κυπαρίσσια σε στενό σύνδεσμο των δύο σειρών, ώστε να σχηματίζουν αντιανεμικό φράχτη για προστασία των φυτών. Η φύτευση εντός του Κήπου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1970 βασιζόμενη σε αρχιτεκτονικό σχέδιο.
 
Σήμερα, στον Κήπο αναπτύσσονται ξυλώδη είδη (δένδρα και θάμνοι) της ελληνικής χλωρίδας καθώς και ένας μικρός αριθμός ξενικών ειδών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον από αναδασωτική και αισθητική άποψη. Συνολικά αντιπροσωπεύονται 111 ξυλώδη είδη που ανήκουν σε 74 γένη φυτών. Από το σύνολο των ειδών 24 είναι Γυμνόσπερμα και 87 Αγγειόσπερμα. Κάθε είδος αντιπροσωπεύεται από ένα ή περισσότερα άτομα.
 
Ο κύριος σκοπός του Κήπου είναι η εκπαίδευση των φοιτητών της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Συγχρόνως προσφέρει τη δυνατότητα επίσκεψης και εκπαίδευσης σε μαθητές και σπουδαστές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (σχολεία, ΤΕΙ, ΙΕΚ, KEK κ.ά.) που επισκέπτονται τον Κήπο οργανωμένα. Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για Έλληνες και αλλοδαπούς ενδιαφερόμενους για την ελληνική χλωρίδα, καθώς η συγκέντρωση των περισσότερων ελληνικών ξυλωδών ειδών στο χώρο του Κήπου παρέχει τη δυνατότητα όχι μόνο για παρατήρηση αλλά και για έρευνα. Εντός του Κήπου εγκαταστάθηκε και λειτουργεί τα τελευταία 15 χρόνια η Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Επίσης, λειτουργεί ένα θερμοκήπιο έκτασης 110 m2.