Χορωδίες

Χορωδία Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ

Χορωδία “Τρισεύγενη Καλοκύρη”

Η Χορωδία “Τρισεύγενη Καλοκύρη” του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1994 από την Τρισεύγενη Καλοκύρη, η οποία και την διηύθυνε μέχρι το θάνατό της (2006). Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από την αρχαία ελληνική μουσική και τις αρχές της πολυφωνίας (9ος αι.) μέχρι τις μέρες μας και σ’ αυτό περιλαμβάνονται και έργα μεγάλων διαστάσεων (όπως Carmina Burana του Orff, Πνευματικό Εμβατήριο του Μ. Θεοδωράκη, Stabat Mater του Rossini, Βυζαντινά Πάθη του Αδάμη κ.ά.).

Η Χορωδία “Τρισεύγενη Καλοκύρη” έχει δώσει πάνω από 80 συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Δίον, Έδεσσα, Κοζάνη, Σέρρες, Φλώρινα, Νάουσα, Ζάκυνθο), αποσπώντας θερμές κριτικές. Το 1996 τραγούδησε στο Αρχαίο Θέατρο των Πατρών. Το Μάιο του 1997 “εγκαινίασε” το αρχαίο Ωδείο της Μεσσήνης, προσκεκλημένη της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών με ένα πρόγραμμα αρχαίας ελληνικής μουσικής. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έδωσε συναυλίες σε τρεις πόλεις της Σαρδηνίας, προσκεκλημένη του Διεθνούς Φεστιβάλ “ETNOCHORUS”. Το Σεπτέμβριο του 1998, η Χορωδία προσκλήθηκε από τη Χορωδιακή Ένωση “G. Verdi” της Ιταλίας και έδωσε συναυλίες στο πλαίσιο της Διεθνούς Χορωδιακής Εβδομάδας του Teramo. Τον Απρίλιο του 2000 εμφανίστηκε στη Μουσική Ακαδημία της Σόφιας.

Η Χορωδία έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, καθώς και σε χώρους με ιδιαίτερη σημασία (Ωδείο Αρχαίας Αγοράς, Κρυπτή Στοά Αρχαίας Αγοράς, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο, Λουτρά “Παράδεισος”, Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας, Καθολική Εκκλησία, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών κ.α.). Έχει επίσης μαγνητοσκοπήσει διάφορα προγράμματα με έργα Ελλήνων συνθετών για την ΕΤ 3. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η Χορωδία έχει ερμηνεύσει πάνω από 150 έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών μερικά από τα οποία σε Α’ ελληνική εκτέλεση. Έχει συνεργαστεί πολλές φορές με την Ορχήστρα του ΑΠΘ. και δύο φορές με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Α’ εκτέλεση Συμφωνίας “Faust” του Liszt και Stabat Mater του Rossini). Στις 24 και 25 Μαρτίου 2000 τραγούδησε υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη έργα του ιδίου, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Το μουσικό μέρος των δύο τελετών, που περιλαμβάνει ολόκληρο το “Πνευματικό Εμβατήριο” και αποσπάσματα από άλλα έργα του Μ. Θεοδωράκη, σε σύμπραξη με την Ορχήστρα του ΑΠΘ, κυκλοφόρησε σε C.D. Στις 23.1.01, η Χορωδία ερμήνευσε έργα του Ιάννη Ξενάκη, επίσης κατά την τελετή αναγόρευσης του συνθέτη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Τη χορωδία διηύθυνε από το 2006 έως το 2012 ο Ιωάννης Αδαμίδης και την περίοδο 2010 έως 2013 η Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου. Από το 2013 τη διεύθυνση της Χορωδίας έχει η Εριφύλη Δαμιανού.

Χορωδία “Γιάννης Μάντακας” ΑΠΘ

Η Χορωδία “Γιάννης Μάντακας” του ΑΠΘ αποτελεί τη βασική δραστηριότητα του Μουσικού Τμήματος της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ.  Ιδρύθηκε το 1953 από τον αείμνηστο  Γιάννη Μάντακα (1932-1998), με σκοπό την καλλιέργεια της μουσικής ανάμεσα στους φοιτητές και γενικότερα στους νέους της πόλης μας. Ξεπέρασε όμως το πανεπιστημιακό πλαίσιο, ανέπτυξε πολυεπίπεδη δράση και είχε σημαντική προσφορά στη μουσική ζωή της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας,  καθώς και μια σταθερή παρουσία στο εξωτερικό, χάρις κυρίως στην έντονη προσωπικότητα και δραστηριότητα του ιδρυτή της. Η Χορωδία του ΑΠΘ φέρει σήμερα τιμητικά το όνομα του ιδρυτή της.   Τον Γιάννη Μάντακα διαδέχθηκε ο Πέτρος Μπεκιαρίδης, ο οποίος υπήρξε μαέστρος της χορωδίας  από το 1990 έως το 2016. Από τον Οκτώβριο του 2016 τη διεύθυνση της Χορωδίας ανέλαβε η Εριφύλη Δαμιανού.

Η Χορωδία συνέβαλε διαχρονικά στην εξέλιξη της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα. Ανανέωσε το ρεπερτόριο, οργάνωσε σεμινάρια και εκδόσεις έργων χορωδιακής μουσικής, και παρουσίασε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό εκατοντάδες χορωδιακά έργα όλων των εποχών, κυρίως της Αναγέννησης, του Μπαρόκ, αλλά και της σύγχρονης εποχής, ελληνικά και ξένα, κάτι που αποτελεί και σήμερα μια διαρκή επιδίωξη για τη χορωδία.  Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Κ.Ο.Θ., την Κ.Ο.Α., την Χορωδία και την Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Ορχήστρα του ΑΠΘ, την Ορχήστρα Δωματίου Νέων Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς και τις ορχήστρες του Νέου Ωδείου και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.  Έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και στα Δημήτρια και έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Έχει διοργανώσει πολλές Ελληνικές και Διεθνείς Συναντήσεις Χορωδιών και Ορχηστρών στη Θεσσαλονίκη και έχει κάνει πολλές ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις με προγράμματα χορωδιακής μουσικής για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.  Από το 1964 η Χορωδία είναι τακτικό μέλος της EUROPEAN CHORAL ASSOCIATION – EUROPA CANTAT. Έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ και συμμετείχε σε χορωδιακά εργαστήρια, συμπράττοντας με άλλες ευρωπαϊκές χορωδίες και ορχήστρες στην μελέτη και παρουσίαση μεγάλων χορωδιακών έργων του διεθνούς ρεπερτορίου, με την καθοδήγηση διεθνώς καταξιωμένων μαέστρων. 

Στην χορωδία μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές του ΑΠΘ ( προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί), απόφοιτοι,  καθώς και  εν ενεργεία διδάσκοντες και υπάλληλοι του ΑΠΘ, με ανώτατο ηλικιακό όριο συμμετοχής τα 65 έτη. Οι  νεοεισερχόμενοι υποψήφιοι δεν πρέπει να είναι ηλικιακά μεγαλύτεροι των 45 ετών και θα πρέπει να είναι σε θέση να διαβάζουν δυτικοευρωπαϊκή μουσική σημειογραφία. Προηγούμενη χορωδιακή  εμπειρία είναι επιθυμητή, όχι όμως απαραίτητη.  Ο μαέστρος διατηρεί το δικαίωμα να επιλέγει ένα ποσοστό χορωδών ανεξαρτήτως ηλικίας και ιδιότητας,  ανάλογα με τις ανάγκες της χορωδίας. Το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να ξεπερνά το 5% του συνολικού αριθμού των χορωδών.  Η επιλογή των νέων μελών γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου,  έπειτα από ακρόαση. Οι πρόβες της χορωδίας είναι ανοιχτές σε όποιον ενδιαφέρεται να τις παρακολουθήσει.

Ακολουθώντας μια 70χρονη αδιάλειπτη πορεία, με την υποστήριξη των Πρυτανικών Αρχών και τη βοήθεια άξιων συνεργατών, η Χορωδία σήμερα προσφέρει σταθερά στους χορωδούς της την ευκαιρία να καλλιεργήσουν το μουσικό τους χάρισμα, να έλθουν σε επαφή με σημαντικά έργα του χορωδιακού ρεπερτορίου και να αναπτύξουν ισχυρούς και μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μέσα από μια δημιουργική συλλογική προσπάθεια. Στο γενικό προγραμματισμό της κάθε χρονιάς περιλαμβάνονται πανεπιστημιακές εκδηλώσεις, συναυλίες στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, ηχογραφήσεις, μαγνητοσκοπήσεις και συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και διοργανώσεις,

Οι πρόβες της χορωδίας γίνονται με σταθερό προγραμματισμό κάθε Τρίτη και Πέμπτη, ώρα
19.30-21.45, στην αίθουσα του Μουσικού Τμήματος της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ.

Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Εριφύλη Δαμιανού
Τ: +306942673144
E: damianou@mus.auth.gr

Βυζαντινή Χορωδία της Θεολογικής Σχολής

Η Βυζαντινή Χορωδία της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από ταλαντούχους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι ασκούνται στη Bυζαντινή Εκκλησιαστική και Παραδοσιακή Mουσική και ανταποκρίνονται στίς απαιτήσεις της Σχολής και του Πανεπιστημίου ψάλλοντας υποδειγματικά τους ύμνους των αρχαϊκών και βυζαντινών Λειτουργιών και Ακολουθιών στο Φροντιστήριο της Θεολογικής Σχολής.

Χοράρχης καί διδάσκαλος της Χορωδίας, είναι ο π. Σπυρίδων Στ. Αντωνίου, πρωτοπρεσβύτερος Επίκουρος Καθηγητής Bυζαντινής Mουσικολογίας, Ψαλτικής Tέχνης και Υμνολογίας, στον τομέα Λατρείας, Αρχαιολογίας και Tέχνης του Tμήματος Ποιμαντικής και Kοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ. 

Η Χορωδία παρουσιάζει σε διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κατά τρόπο πρότυπο και σύμφωνο με τις αρχές της παράδοσης της Λειτουργικής μουσικής, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μελουργήματα μεγάλων εκκλησιαστικών συνθετών. Συμμετέχει σε επετειακές εορτές και εκδηλώσεις ιδρυμάτων, σε επιστημονικά συνέδρια της Θεολογικής Σχολής και του Πανεπιστημίου γενικότερα.  Τα τελευταία δέκα χρόνια, έδωσε περί τις 60 συναυλίες, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, με σκοπό τη προβολή και συνάμα την οικονομική και ηθική στήριξη ιδρυμάτων και πολιτιστικών οργανισμών της πόλης μας,  με ομολογημένη επιτυχία.  Συνέδραμε επίσης στην παρουσίαση συναυλιών στις ΗΠΑ (Boston, New York), Kύπρο και Κωνσταντινούπολη.  Η Χορωδία έχει  δεχθεί τον έπαινο και την επιβράβευση του Οικουμενικού Πατριάρχου, των Πατριαρχών Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας, των Αρχιεπισκόπων Αμερικής, Αλβανίας, Αθηνών και πολιτικών αρχόντων σε ιστορικές τελετές και εκδηλώσεις.

Η εργώδης δραστηριότητα της Χορωδίας έχει ως στόχο να προβάλλει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό το θησαυρό της σπουδαίας και μεγάλης πολιτισμικής δημιουργίας του ελληνορθοδόξου κόσμου, τον μακροβιότερο στον κόσμο (2500 ετών) γραπτό μουσικό μας πολιτισμό. Η Χορωδία έχει θέσει ως στόχο της την συστηματική έρευνα, παρουσίαση και μουσικολογική ανάλυση άγνωστων μελουργημάτων  της  παράδοσής μας.

Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται έργα των Μεγάλων Βυζαντινών μελουργών, όπως των Ιωάννη Κουκουζέλη, Νικηφόρου Ηθικού, Ιω. Κλαδά, Ξένου Κορώνη, Μανουήλ Χρυσάφη, Γερμανού Νέων Πατρών, και πολλών άλλων καθώς και Χορικά αρχαίων τραγωδιών, και Δημοτικά τραγούδια. Συνεργάστηκε με Χορωδίες της Βοστώνης, του Βελιγραδίου, της Κωνσταντινούπολης κ.ά.

Η Χορωδία παρουσιάζεται συχνά στις Αίθουσες Τελετών του ΑΠΘ, και σε διακεκριμένους χώρους, όπως τους Ι. Ν. Αγίας Σοφίας, Αγ. Δημητρίου, Αγ. Γεωργίου Ροτόντα, Παναγίας Δεξιάς, κ.ά, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, κ. α. Έχει μαγνητοσκοπήσει διάφορες συναυλίες με έργα Βυζαντινών συνθετών για την TV 4E, ΕΤ3, TV 100. Ἐξέδωσε σὲ δίσκους ακτίνας  ύμνους της Οκτωήχου, παλαιὰ βυζαντινὰ και μεταβυζαντινὰ μελουργήματα των Χριστουγέννων, Μελωδήματα για την άλωση της Πόλης. Η Χορωδία έχει τακτική παρουσία στα Δημήτρια και μια καλλιτεχνική δημιουργία, αφιερωμένη στον φίλο και διδάσκαλο, συμπολίτη μας, Άγιο Δημήτριο, όπως είναι η έκδοση επιλεγμένων ύμνων από την ακολουθία και από τη μεγάλη Εβδομάδα του πολιούχου, πολλών εξ αυτών ερμηνευθέντων για πρώτη φορά, στα 1700 χρόνια από το μαρτύριο του Μεγαλομάρτυρα.

Οι πρόβες της χορωδίας γίνονται κάθε  Πέμπτη ή Κυριακή, ώρα 20.00 – 22.00 σε αίθουσα της Σχολής, νέα μέλη γίνονται δεκτά μετά από ακρόαση.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Σπυρίδων Αντωνίου
Τ: +302310 999618
F: +30 2310 996677
Esantonio@past.auth.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο