“Πρωτοποριακή θεραπεία καρκίνου με δέσμες ιόντων”-Ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση 6 Νοεμβρίου

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη θεραπεία του καρκίνου. Μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων, για την καταπολέμηση του καρκίνου, είναι η θεραπεία με φορτισμένα σωματίδια, η οποία συμπληρώνει την συνεχώς εξελισσόμενη ακτινοθεραπεία με ακτίνες Χ. Η θεραπεία με φορτισμένα σωματίδια είναι επίσης γνωστή ως θεραπεία με ιόντα (πρωτόνια ή ιόντα άνθρακα) και βασίζεται σε διακριτές αλληλεπιδράσεις με την ύλη, οι οποίες προκαλούν την καταστροφή καρκινικών όγκων, ενώ διασφαλίζουν τους υγιείς ιστούς. Τα θετικά έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν αύξηση όχι μόνο στα ποσοστά επιβίωσης, ακόμη και για ιδιαίτερα δύσκολους καρκίνους, αλλά και στην ποιότητα ζωής των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία με ιόντα.

Μια ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση σχετικά με την θεραπεία καρκινικών όγκων με ιόντα προγραμματίζεται για το πρωί της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου 2020.

Ο στόχος αυτής της συνάντησης είναι η ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας για την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, καθώς και τις ευκαιρίες και τα μελλοντικά σχέδια, ενόψει της πρότασης για την «Εγκατάσταση Θεραπείας Καρκινικών Όγκων και Βιοϊατρικής Έρευνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» από το «Διεθνές Ινστιτούτο Βιώσιμων Τεχνολογιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Επιπλέον στόχος είναι η ενημέρωση και η εμπλοκή της νέας γενιάς επιστημόνων στον διεπιστημονικό αυτόν τομέα και τις συναφείς δυνατότητες για επιστημονική έρευνα και εξελιγμένες θεραπείες ασθενών. Οι σχετικοί κλάδοι καλύπτουν ειδικότητες από ιατρική, φυσική και κλάδους μηχανικής έως βιομηχανική έρευνα και εφαρμογές.

Ο σκοπός αυτής της πρώτης σύντομης συνάντησης είναι να πυροδοτήσει και να δημιουργήσει μια συνεχή και εξελισσόμενη αλληλεπίδραση διαφορετικών κοινοτήτων που στοχεύουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην επίτευξη περαιτέρω προόδου στην έρευνα για την θεραπεία του καρκίνου.

Η συνάντηση είναι ανοιχτή σε όλους. Κάντε την ΕΓΓΡΑΦΗ συμμετοχής σας (πατώντας Register) στο:
https://indico.cern.ch/event/968289/
ενώ στον ίδιο σύνδεσμο, μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα και τον σύνδεσμο ΖΟΟΜ της διαδικτυακής συνάντησης της Παρασκευής.

Συνδιοργάνωση Εργαστηρίου Ατομικής & Πυρηνικής Φυσικής, Τομέας Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, ΑΠΘ και συναδέλφων του CERN/GSI

Στοιχεία Επικοινωνίας
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Εργαστήριο Ατομικής & Πυρηνικής Φυσικής,
Τομέας Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
E-mail: anta@physics.auth.gr
Tηλ.: +30 6970837650

Μετάβαση στο περιεχόμενο