Πρακτικό σεμινάριο “Εισαγωγή στη real-time PCR”

Σας προσκαλούμε στο πρακτικό σεμινάριο “Εισαγωγή στη real-time PCR” που διοργανώνει η ΕΕΒΙΕ και θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις των εργαστηρίων μας στις 23 και 24 Ιουνίου 2012.

Κάθε χρόνο η BioProbe φιλοξενεί μια σειρά από πρακτικά και θεωρητικά σεμινάρια σε τεχνικές αιχμής της μοριακής βιολογίας και σχετικών επιστημών που διοργανώνουν έγκριτοι επιστημονικοί και ακαδημαϊκοί φορείς και επιχειρήσεις. Τα σεμινάρια της Bioprobe σάς δίνουν την ευκαιρία να εμβαθύνετε σε βιολογικά θέματα και τεχνικές, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων, με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, σε ένα επαγγελματικό, φιλικό και άνετο περιβάλλον.

Περιεχόμενο & σκοπός
H PCR σε πραγματικό χρόνο (Real time PCR) αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο βασικά εργαλεία για την ανίχνευση και τον ποσοτικό προσδιορισμό DNA και RNA. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το χαμηλό κόστος, η άμεση παρατήρηση των αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο και η δυνατότητα άμεσης ποσοτικοποίησης των δειγμάτων.
Το σεμινάριο ‘Εισαγωγή στη PCR σε πραγματικό χρόνο (real time PCR)’ απευθύνεται σε άτομα, χωρίς καμία προαπαιτούμενη γνώση ή εμπειρία στην PCR, και τα οποία σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη τεχνική στα εργαστήριά τους. Για το λόγο αυτό, στο θεωρητικό μέρος θα γίνει αρχικά η παρουσίαση των βασικών αρχών της PCR και στη συνέχεια θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα στοιχεία που αφορούν στην PCR σε πραγματικό χρόνο, τον τρόπο ανίχνευσης των προϊόντων αλλά και τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Επίσης, θα γίνει αναφορά στο σχεδιασμό των εκκινητών και στους τρόπους ανίχνευσης.Ακόμη, θα γίνει εκτενής αναφορά στις μεθόδους απομόνωσης DNA και RNA καθώς και στη μεθοδολογία σύνθεσης του cDNA. Οι συμμετέχοντες, θα εξασκηθούν στο στήσιμο αντιδράσεων PCR με την τεχνολογία SYBRGreen – hybridization probes, στον προγραμματισμό του θερμικού κυκλοποιητλη (Light Cycler 2.0), καθώς και στην ανίχνευση και την απόλυτη ποσοτικοποίηση των προϊόντων της PCR. Ακόμη, θα γίνει εκτενής αναφορά με επίδειξη σε θέματα όπως η ανάλυση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Στο τέλος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να σχεδιάζουν και διενεργούν μόνοι τους τη μεθοδολογία της real time PCR και να αναλύουν τα αποτελεσμάτα.

Σε ποιούς απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των τμημάτων Βιολογίας, Ιατρικής, Βιοχημείας και συναφών επιστημών, ερευνητές και τεχνικό προσωπικό, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία στη μέθοδο, που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη μεθοδολογία της real-time PCR ή που χρησιμοποιούν ή ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τεχνικές real-time PCR στο εργαστήριο. Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση της μεθόδου.

Διδάσκοντες
Προσκεκλημένοι καθηγητές και ερευνητές με πλούσια εμπειρία στην τεχνική, καθώς και το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της BioProbe, συμμετέχουν στην παρουσίαση των θεωρητικών μαθημάτων αλλά και του πρακτικού μέρους του σεμιναρίου.

Περιεχόμενο σεμιναρίου
Θεωρητικό μέρος:
– Δομή και ιδιότητες νουκλεϊκών οξέων
– Βασικές αρχές της PCR
– Μέθοδοι ανίχνευσης των προϊόντων
– Συσκευές real time PCR-Τεχνολογία
– Σχεδιασμός των εκκινητών (primer design)
– Επιλογή της μεθόδου ανίχνευσης
– Αντιμετώπιση προβλημάτων-Συζήτηση αποτελεσμάτων-Δυνατότητες

Πρακτική άσκηση*:
– Προγραμματισμός του θερμικού κυκλοποιητή (Light Cycler, ROCHE)
– Ανίχνευση και ποσοτικοποίηση HIV 1/2 με μεθοδολογία SYBRGreen – hybridization probes
– Ανίχνευση και Ποσοτικοποίηση HIV 1/2 με τη χρήση πρότυπης καμπύλης
– Απομόνωση DNA και RNA–Σύνθεση cDNA
– Ανάλυση καμπύλης τήξης
– Ανάλυση-επεξεργασία των αποτελεσμάτων

Πρόγραμμα του σεμιναρίου
Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 2 ημέρες (ΣΑ 23/6 & ΚΥ 24/6/2012).
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου είναι:
ΣΑ 23/6 – 09:00 – 16:00
ΚΥ 24/6 – 11:00 – 16:00

Αριθμός συμμετεχόντων
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι αυστηρά περιορισμένος, ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατόν περιβάλλον μάθησης και διαδραστικής αλληλεπίδρασης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο