1ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία «ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ»

Αντικείμενο του Συνεδρίου είναι η προσέγγιση των κλασικών κειμένων μέσα από το πρίσμα της πλέον σύγχρονης τάσης στη θεωρία της λογοτεχνίας, της αφηγηματολογίας. Η αφηγηματολογία αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάλυση της δομής όχι μόνο των αμιγώς αφηγηματικών κειμένων (έπος και μυθιστόρημα), αλλά και άλλων λογοτεχνικών ειδών, όπως το δράμα και η ιστοριογραφία. Έτσι, ο κεντρικός στόχος του Συνεδρίου θα είναι να καταδειχθεί κατά πόσον η αφηγηματολογική ανάλυση μπορεί να συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση των κλασικών κειμένων, σε συνδυασμό μάλιστα με άλλες αναγνωστικές οπτικές προερχόμενες από τις πολιτισμικές σπουδές, τις σπουδές φύλου, τη γλωσσολογία κ.ά.
Το Συνέδριο περιλαμβάνει 5 θεματικούς κύκλους: 1. Αρχαίοι πρόδρομοι της αφηγηματολογίας. 2. Αφηγηματολογία και άλλες θεωρητικές προσεγγίσεις (πολιτισμικές και φυλετικές σπουδές, γλωσσολογία, αναγνωστικές θεωρίες). 3. Αφηγηματολογία και ερμηνεία της επικής ποίησης. 4. Αφηγηματολογία και ερμηνεία της δραματικής ποίησης. 5. Αφηγηματολογία και ερμηνεία της ιστοριογραφίας και του αρχαίου μυθιστορήματος.

Το Συνέδριο θα αρχίσει με ομιλία της Irene De Jong (Πανεπιστήμιο του Amsterdam), της ερευνήτριας που εισήγαγε την αφηγηματολογία στη μελέτη των κλασικών κειμένων.

Η γλώσσα του Συνεδρίου θα είναι η αγγλική.

Τα Πρακτικά του Συνεδρίου θα εκδοθούν από τον εξειδικευμένο στην κλασική φιλολογία οίκο Walter De Gruyter (Βερολίνο).

Μετάβαση στο περιεχόμενο