6ο Διεθνές Συμπόσιο Κλασσικής και Κβαντικής Σχετικιστικής Δυναμικής

Το Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Διεθνής Ενωση Σχετικιστικής Δυναμικής διοργανώνουν το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Κλασσικής και Κβαντικής Σχετικιστικής Δυναμικής στη Θεσσαλονίκη, 23-26 Ιουνίου 2008, με τη συμμετοχή διαπρεπών επιστημόνων απ’ όλο το κόσμο.

Η Σχετικιστική Δυναμική αποτελεί το μαθηματικό πλαίσιο για την κατανόηση και ερμηνεία της συμπεριφοράς της ύλης σε Μικροσκοπική αλλά και Κοσμολογική κλίμακα. Η διατύπωση της Σχετικότητας από τους Aινστάιν, Πουανκαρέ, Χίλμπερτ στις αρχές του 20ου αιώνα, άνοιξε δύο νέα μεγάλα πεδία έρευνας:
Αφ’ ενός την διερεύνηση νέων φαινομένων που λαμβάνουν χώρα σε υψηλές ενέργειες είτε σε μεγάλη κλίμακα, αφ’ ετέρου την ανάπτυξη του αναγκαίου θεωρητικού πλαισίου τοποθέτησης και επίλυσης των προβλημάτων αυτών.

Στο Συμπόσιο θα συζητηθούν επίκαιρα θέματα Σχετικιστικής Δυναμικής όπως :
– Η περιγραφή αντιδράσεων και διασπάσεων σωματιδίων σε υψηλές ενέργειες και ταχύτητες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στους μεγάλους επιταχυντές για να διεισδύσουμε στα μυστικά της ύλης σε αποστάσεις μικρότερες απο τρισεκατομμυριοστά του εκατοστού.
– Θεωρίες Πεδίων και Χορδών στο χωρόχρονο, στα πλαίσια των οποίων διερευνώνται συγκεκριμένα προβλήματα Σχετικιστικής Δυναμικής.
– Η ενοποίηση της μικροσκοπικής Κβαντικής Δυναμικής με την Γεωμετρία του Σύμπαντος, ένα ιδιαίτερα δύσκολο ανοικτό μαθηματικό πρόβλημα που κρατάει κλειστή την πόρτα της γνώσης μας για τις πρώτες στιγμές της ζωής του Σύμπαντος στο οποίο ζούμε.
– Το Πρόβλημα του Χρόνου και συναφή επιστημολογικά και φιλοσοφικά ζητήματα οπως η Αιτιότητα και το Ταξίδι στο Χρόνο. Για το τελευταίο ο Ροναλντ Μάλετ έχει ήδη δώσει συνέντευξη στον Ελληνικό Τύπο [Ταχυδρόμος]

Πρόγραμμα Εργασιών:
Δευτέρα 23 Ι ουνίου: 09:00-18:00, Τελλόγλειο
Τρίτη 24 Ι ουνίου: 09:00-18:00, Τελλόγλειο
Τετάρτη 25 Ι ουνίου: 09:00-13:00, Βεργίνα
15:00-20:00, Σχολή Αριστοτέλη, Νάουσα
Πέμπτη 26 Ι ουνίου: 09:00-18:00, Τελλόγλειο

Βεβαίωση Παρακολούθησης του Συμποσίου χορηγείται στους συμμετέχοντες.

Το 6ο Συμπόσιο Σχετικιστικής Δυναμικής τελεί υπό την αιγίδα και στήριξη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δήμου της Ηρωικής Πόλης Νάουσας και της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο