Συνέδριο με θέμα: “Σταυροδρόμια:Η Ελλάδα ως διαπολιτισμικός πόλος της μουσικής σκέψης και δημιουργίας”

ΣΥΝΕΔΡΙΟ “Σταυροδρόμια: Η Ελλάδα ως διαπολιτισμικός πόλος της μουσικής σκέψης και δημιουργίας”
Θεσσαλονίκη,  6-10 Ιουνίου 2011

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τον Σύλλογο για τη Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας  (IMS Regional Association for the Study of Music on the Balkans) διοργανώνουν Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με θέμα: Crossroads: Η Ελλάδα ως διαπολιτισμικός πόλος της μουσικής σκέψης και δημιουργίας. Το συνέδριο οργανώνεται επ΄ ευκαιρία της διεξαγωγής της συνεδρίασης του Προεδρείου της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας  (IMS – International Musicological Society) στη Θεσσαλονίκη.

Ο σκοπός του Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου είναι να συγκεντρώσει τους Έλληνες και ξένους μουσικολόγους μελετητές που δραστηριοποιούνται στον χώρο της έρευνας της αρχαίας ελληνικής μουσικής, της μουσικής εικονογραφίας, της βυζαντινής μουσικολογίας, της εθνομουσικολογίας και της έντεχνης ελληνικής μουσικής στους νεότερους χρόνους. Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει όλες τις θεωρητικές και πρακτικές πτυχές του κλάδου και τα προς ανάλυση θέματα μπορούν να ανήκουν σε όλες τις χρονικές περιόδους της  έντεχνης μουσικής δημιουργίας.  Το συνέδριο έχει ένα διττό χαρακτήρα: αφενός επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία των μουσικών αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων και αφετέρου  επιχειρεί να προβάλει τη συμβολή του αρχαιοελληνικού μουσικού πολιτισμού στη μουσική θεώρηση  και  δημιουργία της ευρωπαϊκής παράδοσης.
Για περισσότερες πληροφορίες, υποβολή προτάσεων και καταληκτικές ημερομηνίες συμβουλευτείτε την επισυναπτόμενη αναγγελία του συνεδρίου, καθώς και την ιστοσελίδα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. (http://www.mus.auth.gr/cms/index.php).

Η οργανωτική επιτροπή
Tillman Seebass, Καθηγητής του Ινστιτούτου Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου του Ίννσμπρουκ, Πρόεδρος της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας  (IMS).
Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
Εύη Νίκα-Σαμψών,  αναπληρώτρια Καθηγήτρια (Πρόεδρος) Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
Καίτη Ρωμανού, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α.
Γιάννης Καϊμάκης, επίκουρος καθηγητής  Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
Μαρία Αλεξάνδρου, επίκουρη καθηγήτρια  Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
Γιώργος Σακαλλιέρος, λέκτορας  Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο