Διεθνές συνέδριο φιλοσοφίας και ψυχανάλυσης με θέμα:”ΤΟ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ Mεταφορά – Ίμερος – Eικός”

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010, 18:30 – 22:00
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010, 10:00 – 14:00, 17:00 – 21:00
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010, 10:30 – 14:00

Η καταγωγή ως πρωταρχή εκτός από ιστορική διεργασία κατά το πρότερον και ύστερον νοείται και ως αποτύπωση, έκφανση μιας ουσίας του πράγματος (χαϊντεγκεριανά ως αυτού που υπερβαίνει τη διχοτομία  υποκειμένου-αντικειμένου, εσωτερικού-εξωτερικού). Από την άποψη αυτή, το πρωταρχικό χρησιμεύει για κανόνας αυτού που διεξάγεται τώρα και αυτού που δεν έλαβε χώρα με δεδομένα τα θεμελιακά στοιχεία όπου  ανάγεται η πρώτη συνθήκη δόμησης.
Η πρωταρχή δεν απεικονίζει μονάχα χρονική προτεραιότητα αλλά ένα προέχον τάξης που εισάγει ένα κανόνα ούτε ηθικής απαίτησης ούτε θεϊκής επιταγής: απάγεται από την ίδια τη  φύση του πράγματος, χωρίς να της αντιτίθενται οι συγκεκριμένες μορφοποιήσεις του κατά την ιστορική ανάπτυξη.
Η ψυχαναλυτική σκόπευση εδώ στους Freud και Lacan συζευγνύεται με κορυφαίες εμβαθύνσεις των  Ηegel, Marx, Sade, Heidegger, Merleau-Ponty, από τη διπλή σήμανση της αλλοτρίωσης (γίγνεσθαι-άλλο και χωρισμός) και την έκλυση του ίμερου μέχρι την ανάδυση του αντιληπτικού πράγματος στο βάθος ενός υπό  έκλειψη υποκειμένου.
Η «μεταφορά», συμβολικής και φαντασιακής τάξης, εντάσσεται σε μια διαδικασία κατά το «εικός» ή το «ενδεχομένως άλλως έχειν».

Ιδέα, οργάνωση: Σωκράτης Δεληβογιατζής, Σοφία Παντελιάδου, Χρήστος Σιδηρόπουλος

Συνδιοργάνωση:
– ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ EΡΕΥΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ, Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ
– ΦΡΟΫΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Φ.Ε.Β.Ε.)
– G.R.A.P.P.A.F (Ομάδα Έρευνας και Εφαρμογής των Ψυχαναλυτικών εννοιών στην Ψυχιατρική της Γαλλόφωνης Αφρικής), Παρίσι
– INSTITUT FUR PHILOSOPHIE DER UNIVERSITAT WIEN- NEUE WIENER GRUPPE / LACAN-SCHULE

Ομιλητές:
Νένος Γεωργόπουλος, Σωκράτης Δεληβογιατζής, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Παναγιώτης Δόικος, Claude Duprat, Βίκυ Καραβάκου, Anne-Marie Kaufmant,  Yves Kaufmant, Ιορδάνης Κουμασίδης, Γιάννης Μήτρου, Eva Laquieze-Waniek, Θάνος Λίποβατς, Σοφία Παντελιάδου, Τζίνα Παπαλεξίου,  Alice Pechriggl, Θεοδόσιος Πελεγρίνης, Walter Seitter, Χρήστος Σιδηρόπουλος.

Είσοδος ελεύθερη
Διαδοχική μετάφραση – Βεβαιώσεις συμμετοχής

Πληροφορίες:
ΦΡΟΫΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κεραμοπούλου 11, 54622 Θεσσαλονίκη, τηλ./φαξ: 2310231004 ή 2310997334-5

Μετάβαση στο περιεχόμενο