«Απολιθώματα του Αιγαίου: ένα Παράθυρο στο Παρελθόν»

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και το ΝΟΗΣΙΣ σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα «Απολιθώματα του Αιγαίου: ένα Παράθυρο στο Παρελθόν», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση σημαντικών οργανισμών που έζησαν κατά το παρελθόν στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τη μελέτη των απολιθωμάτων τους σχετικά με τη γεωλογική εξέλιξη αλλά και την εξέλιξη των περιβαλλόντων και οικοσυστημάτων στην περιοχή του Αιγαίου. Ιδιαίτερα θα τονιστούν τα απολιθώματα σημαντικών πρωτευόντων θηλαστικών, αλλά και τα φυτά και ζώα ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών που αποτελούν το διεθνούς φήμης Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Ομιλητές στην ημερίδα είναι ο Καθηγητής Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Α.Π.Θ. Γεώργιος Κουφός, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ. Δημήτριος Κωστόπουλος και η Επιμελήτρια Παλαιοντολογικής Συλλογής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση των παρευρισκόμενων στην περιοδική έκθεση «Αιγαίον – η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», καθώς και παρατήρηση σε ειδικά μικροσκόπια των μικροαπολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η είσοδος τόσο στις ομιλίες όσο και στην ξενάγηση που ακολουθεί είναι δωρεάν.

Η ημερίδα ανήκει στη σειρά επιστημονικών ημερίδων που πλαισιώνουν την περιοδική έκθεση «Αιγαίον – η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», η οποία παρουσιάζεται στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ μέχρι και τις 30 Μαΐου 2013. Η έκθεση παρουσιάζει, μέσα από σημαντικά εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναπαραστάσεις και οπτικοακουστικές διαδραστικές εφαρμογές, τις διεργασίες και τα αποτελέσματα των δυνάμεων που διαμόρφωσαν το ιστορικό αρχιπέλαγος, στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, καθώς και στοιχεία της ζωής στην περιοχή. 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο