‘Eκθεση με τίτλο “Μιλούν τα Μνημεία; Μνήμη και ζωή στην πόλη”

H έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρχαιολογία στη σύγχρονη Ευρώπη: Επαγγελματικές προοπτικές και υπερβάσεις» που  χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Πρόγραμμα Culture 2007-2013) και υλοποιείται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με άλλους δώδεκα Ευρωπαίους εταίρους και με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Αρχαιολογίας Κώστα Κωτσάκη. Οι δεκατρείς φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποτελούν το δίκτυο με τίτλο ACE (Archaeology in Contemporary Europe http://www.ace-archaeology.eu/), το οποίο έχει θέσει ως στόχο του την προώθηση της σύγχρονης αρχαιολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στις πολιτισμικές, επιστημονικές και οικονομικές της διαστάσεις και στην πρόσβαση του κοινού στην αρχαιολογική πληροφορία.
Μέσα στο πλαίσιο και τους στόχους του προγράμματος ACE,  όπως επίσης και του προπτυχιακού μαθήματος της μουσειολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων, διαμορφώθηκε ένα σχεδιαστικό εργαστήριο με  στόχο να ερευνήσει και να προτείνει διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας των μνημείων με ανθρώπους από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα. Ως πεδίο εφαρμογής επελέγη ο άξονας της οδού Αριστοτέλους και τα μνημεία του. Το εργαστηριακό μάθημα οργανώθηκε από κοινού με διδάσκοντες από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., καθώς και από το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το μεταβαλλόμενο ιστορικό πλαίσιο, οι προοπτικές και οι αδυναμίες του άξονα της Αριστοτέλους αποτέλεσαν τη θεωρητική βάση των προτάσεων της έκθεσης που προσβλέπει στην απόδοση του δημόσιου χώρου και των μνημείων στο κοινό, στη διαμόρφωση διαδραστικής σχέσης και στην πρόσληψη του βιωμένου χώρου και της ιστορίας.
Ο σχεδιασμός της έκθεσης πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δ.Π.Μ.Σ. «Μουσειολογία».

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 29 Οκτωβρίου έως και τις 11 Νοεμβρίου 2012 και θα λειτουργεί καθημερινά .από τις 09:00 έως τις 20:00.

Μετάβαση στο περιεχόμενο