Aνοιχτή συζήτηση με την κοινωνία για το έργο «Κίνδυνοι από Χημικά και Ακτινοβολία στο Εσωτερικό Περιβάλλον»

Το έργο «Κίνδυνοι από Χημικά και Ακτινοβολία στο Εσωτερικό Περιβάλλον» (Chemical and Radiological Risk in the Indoor Environment – CheRRIE) είναι ένα έργο διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG IV για χημικούς και ραδιολογικούς κινδύνους σε εσωτερικούς χώρους (CheRRIE).

Οι κύριοι στόχοι του  CheRRIE είναι η καταγραφή της εκπομπής ακτινοβολίας και χημικών ουσιών από παραδοσιακά (σκυρόδεμα, τούβλα, ξύλινα δάπεδα, έπιπλα κ.λπ.) και σύγχρονα (γυψοσανίδες, γρανίτης, δάπεδα βινυλίου, κλπ.) δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε τυπικές ελληνικές και βουλγάρικες κατασκευές.

Τελικός σκοπός είναι η συγκριτική αξιολόγηση των κινδύνων από χημικά και ακτινοβολία για τη δημόσια υγεία, από διάφορα υλικά κατασκευής και τη συγκεκριμένη χρήση οικοδομικών υλικών που παρουσιάζουν αυξημένη φυσική  ραδιενέργειας (π.χ. τέφρα σταθμού παραγωγής ενέργειας στο τσιμέντο, φυσικό γρανίτη, πλακάκια, κλπ.) και εκπομπές χημικών ουσιών (π.χ. βενζόλιο από χρώματα, φορμαλδεΰδη από ξύλινα έπιπλα κλπ.).

Ένα ενεργό σχέδιο διάδοσης και κατάρτισης θα τεθεί σε δράση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι από τα αποτελέσματα του έργου θα ωφεληθούν στο μέγιστο βαθμό (α) η επιστημονική κοινότητα που δραστηριοποιείται στις σχέσεις περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας (β) ο κλάδος των κατασκευών και των ενώσεων καταναλωτών στις διασυνοριακές περιοχές.

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2015, 5:30 μ.μ.  – 7:30 μ.μ., θα παρουσιαστούν οι δράσεις και τα πρώτα αποτελέσματα του έργου σε μια ανοιχτή συζήτηση με την κοινωνία για να αποφασίσουμε από κοινού τις προτεραιότητες δράσεων στους επόμενους μήνες.

Θα ακολουθήσει σύντομη δεξίωση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο