Η δημοκρατία σε κρίση και η πρόκληση του λαϊκισμού

 

Στο πλαίσιο το ερευνητικού προγράμματος «POPULISMUS: Λαϊκιστικός λόγος και δημοκρατία», το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ διοργανώνει ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, κ. John McCormick, με τίτλο:

Democracy in Crisis and the Populist Challenge 

[Η δημοκρατία σε κρίση και η πρόκληση του λαϊκισμού]

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Ι του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ (3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη) την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 με ώρα έναρξης 18.00. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Περίληψη:

Οι σύγχρονες αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες όλο και περισσότερο απογοητεύουν τους πολίτες τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αγνοούν τα αιτήματά τους και αποφεύγουν να λογοδοτούν προς τους δημοκρατικούς πολίτες, ενώ επιτρέπουν σε πλούσιους πολιτικούς δρώντες να ασκούν υπερβολική και επιβλαβή επιρροή στη λειτουργία της διακυβέρνησης. Η διάλεξη του καθηγητή McCormick θα επιχειρήσει να αναδείξει τις διαρθρωτικές αδυναμίες των σύγχρονων δημοκρατιών και, κατόπιν, θα επισκοπήσει κριτικά την ανεπάρκεια των επιστημονικών απαντήσεων στην σύγχρονη κρίση της δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, θα εστιάσει στην αχαλίνωτη αποστροφή που εκφράζεται προς την αρχή της πλειοψηφίας και προς τον «λαϊκισμό» από δήθεν «δημοκρατικούς θεωρητικούς». Τέλος, ο McCormick θα αντλήσει από την πολιτική σκέψη του Μακιαβέλι για να διατυπώσει πιθανές λύσεις για τα προβλήματα της πλουτοκρατίας και της έλλειψης λογοδοσίας, που μαστίζουν τη δημοκρατία σήμερα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο