Η έρευνα και η καινοτομία οδηγούν στην ανάπτυξη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η έκθεση του ΑΠΘ που διοργάνωσε η Επιτροπή Ερευνών «Το ΑΠΘ στο ΝΟΗΣΙΣ: Συνάντηση Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού», που φιλοξενήθηκε το τριήμερο 18 – 20 Ιανουαρίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ερευνητικές δράσεις και καινοτόμα προϊόντα που έχουν δημιουργήσει ερευνητές του Πανεπιστημίου και ταυτόχρονα να γνωρίσουν τις υπηρεσίες, καθώς επίσης τις κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες ομάδων του Ιδρύματος. Στην έκθεση, που οργανώθηκε και στήθηκε εξ ολοκλήρου από το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου, ήταν προσκεκλημένοι επίσης οι παραγωγικοί φορείς της πόλης, οι οποίοι χαιρέτησαν την εκδήλωση και ξεναγήθηκαν από τους ίδιους τους εκθέτες. Παράλληλα με το κοινό της πόλης, την έκθεση επισκέφθηκαν περίπου 3.000 μαθητές από δεκάδες σχολεία.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, τόνισε ότι η έκθεση αναδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο του ΑΠΘ, αυτό της παραγωγής και μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης και της προώθησης της καινοτομίας, με πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Ανέφερε ενδεικτικά ότι το 2012 οι ερευνητικές δραστηριότητες έφεραν εισροές υπερδιπλάσιες του κρατικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, δημιουργώντας ταυτόχρονα, στην εποχή της ανεργίας μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. «Οι ερευνητικές δραστηριότητες στο ΑΠΘ φέρνουν αποτελέσματα, όπως προκύπτει από την αύξηση των ερευνητικών έργων. Η πολιτική αναδιανομής υπέρ των νέων ερευνητικών ομάδων που εφαρμόζει η Επιτροπή Ερευνών δείχνει το δρόμο για την αντιμετώπιση της κρίσης μέσα από την υποστήριξη του νέου ερευνητικού δυναμικού», δήλωσε.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώθηκε το Σάββατο ημερίδα με θέμα: «Ο σχεδιασμός ερευνητικών δομών ενόψει του HORIZON 2020 και η ερευνητική προοπτική του ΑΠΘ», στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Βασίλης Μάγκλαρης, ο εκπρόσωπος πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δρ Νίκος Καστρινός, η προϊσταμένη του τμήματος Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης δρ. Εύη Σαχίνη και ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος. Το ΑΠΘ εκπροσώπησε ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας Δημήτρης Κυριακίδης και τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που ακολούθησε αμέσως μετά συντόνισε η Αντιπρύτανις Έρευνας και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, Σοφία Κουίδου – Ανδρέου. Στη διάρκεια της συζήτησης ο Πρύτανης του ΑΠΘ απευθυνόμενος στον κ. Μάγκλαρη ανέφερε ότι το ΑΠΘ παράγει επιστημονική γνώση, ερευνητικά και καινοτομικά προϊόντα που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο