«Διαπολιτισμική μνήμη, περιπλανώμενη μνήμη: η εμπειρία του Ολοκαυτώματος»

Στο πλαίσιο της 5ης Συνάντησης Ελληνόφωνων Μεταφρασεολόγων (21-23.5.2015)

θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαΐου 2015 και ώρα 18.30, Στρογγυλή Τράπεζα, με θέμα «Διαπολιτισμική μνήμη, περιπλανώμενη μνήμη: η εμπειρία του Ολοκαυτώματος».

Εισηγητές θα είναι οι: Δρ. Ρένα Μόλχο, ιστορικός, Ελένη Χοντολίδου, Αν. Καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Δημήτρης Γουλής, Δρ. Επιστημών της Αγωγής, Διευθυντής το 67ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Θα συντονίσει η Επίκ. Καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης του ΑΠΘ, Τιτίκα Δημητρούλια.

Στόχος της Στρογγυλής Τράπεζας είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να εξετάσει πώς συγκροτείται η διαπολιτισμική μνήμη, μέσα από τις διαδρομές των γεγονότων, των εμπειριών και των βιωμάτων στις διαφορετικές γλώσσες, χώρες, εθνότητες. Οι εν λόγω διαδρομές, που σχεδιάζονται συχνά μέσα από τα μονοπάτια της μετάφρασης, δεν είναι μονοσήμαντες και οι περιπλανώμενες αυτές μνήμες διαφοροποιούνται, διαφοροποιώντας και την πρόσληψη των γεγονότων καθαυτά. Το ζήτημα της μεταλλαγής της μνήμης προσεγγίζεται με άξονα το οικουμενικής εμβέλειας γεγονός του Ολοκαυτώματος, η ανάμνηση του οποίου είναι σήμερα πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στην οδό Εθνικής Αμύνης 27.

Περισσότερες πληροφορίες: http://transculturalmemory.blogspot.gr/

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο