«Την Τετάρτη 27 Μαΐου θα γίνει η έναρξη του διεθνούς συνεδρίου με θέμα τους αστέρες νετρονίων και τα βαρυτικά κύματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν εβδομήντα σύνεδροι, με προσκεκλημένους ομιλητές μεταξύ άλλων από τα Πανεπιστήμια του Τύμπιγκεν, Ουάσιγκτον, Μιλγουόκι, Κολούμπια, Ιερουσαλήμ, Οχάϊο, Φρανκφούρτη, Κάρντιφ και Κυότο. Το συνέδριο πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν από τη λειτουργία των αναβαθμισμένων ανιχνευτών advanced LIGO στις ΗΠΑ που σκοπό έχουν την πρώτη άμεση ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων (μια πρόβλεψη των σχετικιστικών θεωριών της βαρύτητας, όπως της Γενικής Θεωρίας Σχετικότητας του Αϊνστάιν). Οι σύνεδροι θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην ολοκλήρωση κατασκευής των νέων ανιχνευτών καθώς και στη θεωρητική κατανόηση του φαινομένου της σύγκρουσης δύο αστέρων νετρονίων που αποτελούν τις καλύτερες πηγές βαρυτικών κυμάτων. Ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν και οι ομιλίες σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται κατά τη σύγκρουση αστέρων νετρονίων αλλά και σχετικά με βαριά στοιχεία που συντίθενται μετά τη σύγκρουση. Τελικός σκοπός είναι να συνδυαστούν όλοι οι πιθανοί τρόποι παρατήρησης, ώστε να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις ιδιότητες των πιο συμπαγών αστέρων που γνωρίζουμε στο Σύμπαν. Τα συμπεράσματα αυτά θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί ένα άλμα στην κατανόησή μας για τις ιδιότητες των στοιχειωδών σωματιδίων σε πυκνότητες που δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε κανένα επίγειο εργαστήριο. Οι αστέρες νετρονίων αποτελούν έτσι ένα ιδανικό κοσμικό εργαστήριο της φυσικής και τα βαρυτικά κύματα αναμένεται να φέρουν μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο εξετάζουμε αστροφυσικά φαινόμενα.
Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ δραστηριοποιούνται ερευνητές στα θέματα των βαρυτικών κυμάτων και των αστέρων νετρονίων, συμπεριλαμβανομένων και ξένων ερευνητών με υποτροφίες Marie-Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε πρόσφατες εργασίες, η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ που διοργανώνει το συνέδριο, με επικεφαλής τον αν. καθηγητή Ν. Στεργιούλα, χρησιμοποίησε προσομοιώσεις της σύγκρουσης αστέρων νετρονίων και παρουσίασε μια νέα λεπτομερή κατανόηση της εκπομπής βαρυτικών κυμάτων, μέσω δύο νέων μηχανισμών. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο από τον υπότροφο (Marie Curie) Andreas Bauswein.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν έως την Παρασκευή 29 Μαϊου στο κτίριο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Φυσικής, του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής και υποστηρίζεται από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, το Joint Institute for Nuclear Astrophysics (ΗΠΑ), το European Gravitational Observatory και τη δράση COST του European Research Council».