Κεντρική θέση στον παγκόσμιο φιλολογικό χάρτη των κλασικών σπουδών καταλαμβάνει για ενδέκατη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη χάρη στο 11ο Διεθνές Συνέδριο για τις «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία». Το συνέδριο, με θέμα την ενδοκειμενικότητα στη Λατινική Λογοτεχνία, διοργανώνουν από κοινού ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και το Corpus Christi College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν από 25-27 Μαΐου 2017 στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι καθηγητές Alessandro Barchiesi, Jacqueline Fabre-Serris, Therese Fuhrer, Philip Hardie, Stephen Harrison, Stephen Heyworth, Richard Hunter, Alison Keith, David Konstan, Andrew Laird, Michèle Lowrie, Christine Perkell, Gianpiero Rosati, Alison Sharrock κ.α. παγκοσμίως γνωστοί για το έργο τους στην Κλασική Φιλολογία. Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Ακαδημαϊκός καθηγητής Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής, ο Καθηγητής Franco Montanari και ο Ακαδημαϊκός καθηγητής Αντώνιος Ρεγκάκος, εκδότες της σειράς Trends in Classics, και ο Αντιπρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού ΄Εργου (ΚΙΚΠΕ) Μάνος Δημητρακόπουλος.
Σκοπός του Συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν 28 διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, είναι να τεθούν ζητήματα που αφορούν στον ορισμό και το σημασιολογικό εύρος της έννοιας της ενδοκειμενικότητας, τη σημασία της ως μεθοδολογικού εργαλείου ερμηνείας κειμένων της λατινικής λογοτεχνίας, την εξέλιξη της αναγνωστικής αυτής πρακτικής στον χώρο της ρωμαϊκής γραμματείας, τις ειδολογικές ιδιαιτερότητές της και τη σχέση της με τη θεωρία και την πρακτική της διακειμενικότητας, την πρόσληψη ενδοκειμενικών τεχνικών της προγενέστερης ελληνικής και ρωμαϊκής λογοτεχνίας από την επιγονική ποίηση των Ρωμαίων.
Την ευθύνη και τον συντονισμό του συνεδρίου έχουν οι καθηγητές του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και Ακαδημαϊκοί καθηγητές: Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής και Αντώνιος Ρεγκάκος. Στη συμβουλευτική επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές: Stephen Harrison και Σταύρος Φραγκουλίδης.
Επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου είναι η αγγλική.
Για περισσότερες πληροφορίες http://www.lit.auth.gr/11th_trends
Οι εργασίες του συνεδρίου είναι ανοικτές για το κοινό, το οποίο για να συμμετάσχει θα πρέπει να συμπληρώσει τη φόρμα εγγραφής στον ιστότοπο: http://www.lit.auth.gr/11th_trends
Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του συνεδρίου σε όσους υποβάλουν σχετικό αίτημα στη γραμματεία του συνεδρίου.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Π.Κ.Ε.), του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και τη χορηγία της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ.