«Εισήγηση Επιτροπής της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. για τη διερεύνηση προβλημάτων και δυσλειτουργιών κατά την εφαρμογή του Ν. 4009/2012 με στόχο την υποβολή προτάσεων, για τη βελτίωση της κατάστασης»

 

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας ,

Σήμερα, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Ιωάννης Μυλόπουλος, και η Επιτροπή που ορίστηκε με την αρ. 2842/14-12-2011 συνεδρίαση της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. για τη διερεύνηση προβλημάτων και δυσλειτουργιών κατά την εφαρμογή του Ν. 4009/2012 με στόχο την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση της κατάστασης, και που απαρτίζεται από τους:

– Ν. Παρασκευόπουλο, Κοσμήτορα Σχολής ΝΟΠΕ, ως Πρόεδρο,

– Σπ. Παυλίδη, Κοσμήτορα Σχολής Θετικών Επιστημών,

– Χρ. Αναγνωστόπουλο, Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών,

– Αλ. Γαρύφαλλο, αναπληρωτή Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής,

– Α. Γιαννακουδάκη, Πρόεδρο του Τμήματος Χημείας,

– Γ. Δέλλιο, εκπρόσωπο της βαθμίδας του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Νομικής,

– Δ. Κωβαίο, Πρόεδρο της Γεωπονικής Σχολής και

– Ι. Μουρέλο, Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας,

έδωσαν συνέντευξη τύπου. Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν τα 47 σημεία του Ν. 4009/2012, που, κατά την εφαρμογή του από το Α.Π.Θ., εμφανίζουν δυσλειτουργίες, και υπέβαλαν αντίστοιχες προτάσεις για τη βελτίωσή τους.

Γνώμονες των προτάσεων της Επιτροπής αποτέλεσαν οι ακαδημαϊκές αξίες και ελευθερίες και η λειτουργική ευρυθμία του δημόσιου πανεπιστημίου, πάντοτε στο πλαίσιο του Συντάγματος. Η επιτροπή έλαβε σοβαρά υπόψη τη σχετική έκθεση της επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Γενική εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι σε πλείστα σημεία ο Νόμος παρουσιάζει κενά και αντιφάσεις που χρήζουν τροποποιήσεων. Οι παρατηρήσεις του κειμένου δεν έχουν να κάνουν με πολιτικές διαφορές, αλλά με καθαρά τεχνικά ζητήματα που προκαλούν δυσλειτουργίες κατά την εφαρμογή του νόμου.

Το κείμενο της Επιτροπής έχει διαβιβαστεί στο Υπουργείο Παιδείας και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, καθώς πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της, που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στις αρχές Μαρτίου. Εντωμεταξύ, έχει ήδη υποβληθεί  στις Γενικές Συνελεύσεις των Σχολών και των Τμημάτων του ΑΠΘ για διαβούλευση και θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσπαθεί, με έναν εποικοδομητικό τρόπο, αναζητώντας τη συνεργασία και τη συνέργεια, να βγει από το σημερινό αδιέξοδο. Προσπαθεί να υπερβεί τη σημερινή κρίση ελπίζοντας  ότι η Πολιτεία θα ακούσει τη φωνή των Πανεπιστημίων της.

 

Το Πρυτανικό Συμβούλιο

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ

Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης

Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού

Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

Μετάβαση στο περιεχόμενο