Ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ σύμφωνα με την οποία ζητείται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να συζητηθεί εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα της πρόσθετης μείωσης των μισθών των Πανεπιστημιακών

Είναι γνωστό ότι το μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών, το οποίο εξ ορισμού είχε συνδεθεί με το μισθολόγιο των υπολοίπων δημοσίων λειτουργών, δεν ακολούθησε τις αντίστοιχες αυξήσεις τους, αλλά έμεινε καθηλωμένο τις τελευταίες δεκαετίες. Το γεγονός αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη στη σημερινή δυσανάλογα μεγάλη, σε σχέση με το έργο που προσφέρουν οι Πανεπιστημιακοί στην εκπαίδευση και την έρευνα, μείωση που προτείνει η κυβέρνηση στους μισθούς τους. Να σημειωθεί ότι αυτό συμβαίνει τη στιγμή κατά την οποία οι Πανεπιστημιακοί έχουν ήδη υποστεί τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί σε όλους τους εργαζομένους.

Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου μας 2849/29.8.2012 το θέμα συζητήθηκε εν εκτάσει και ανατέθηκε στις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος να μεταφέρουν στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στο Λαύριο στις 5 Σεπτεμβρίου, τον προβληματισμό και την έντονη δυσαρέσκεια του ΑΠΘ για την άδικη μισθολογική τους μεταχείριση. Η δραματική μείωση του Τακτικού Προϋπολογισμού και των Δημοσίων Επενδύσεων των ελληνικών ΑΕΙ, τα οποία καλούνται σήμερα να παράγουν το ίδιο έργο με τη μισή δημόσια χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τις πρόσθετες περικοπές στους μισθούς των Πανεπιστημιακών, απειλούν τη μόνη ελπίδα της πατρίδας μας για ανάκαμψη, την πνευματική δηλαδή δημιουργία που είναι συνδεδεμένη με την επιστημονική εκπαίδευση, την έρευνα και τη καινοτομία.


Τα Πανεπιστήμια θα ερημώσουν και το επιστημονικό προσωπικό θα ζητήσει αλλού επαγγελματική διέξοδο με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του νέου και βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα.

Τίποτε καλό δεν αναμένεται να προκύψει για την πατρίδα μας από την ερήμωση των Πανεπιστημίων και την απαξίωση του έργου των Πανεπιστημιακών.

 

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας
Μετάβαση στο περιεχόμενο