Εγκαίνια Νέου Κτηρίου Περιοδικών Εκθέσεων του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης και της Έκθεσης «Άνθρωποι και Αντικείμενα: Σχέσεις Ζωής».

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης εγκαινιάζει την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009, στις 8:00 μ.μ. το Νέο Κτήριο Περιοδικών Εκθέσεων και την Έκθεση «Άνθρωποι και Αντικείμενα: Σχέσεις Ζωής».

Το Νέο Κτήριο, λιτό στη μορφή και διακριτικά ενταγμένο στον ανακαινισμένο κήπο του Μουσείου, κατασκευάστηκε το 2008 από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός», προκειμένου να φιλοξενηθούν σε αυτό περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Η πρώτη δραστηριότητα του Μουσείου που φιλοξενείται στο Νέο Κτήριο είναι η περιοδική έκθεση «Άνθρωποι και Αντικείμενα: Σχέσεις Ζωής», έκθεση που αφιερώνεται στους δωρητές, καθώς σε αυτήν παρουσιάζονται αντικείμενα που δωρήθηκαν στο Μουσείο, από το 2003 έως σήμερα.

Διάρκεια Έκθεσης: 29.9.2009 – 29.6.2010

Τα αντικείμενα της έκθεσης (από τις αρχές του 20ου αι. – δεκαετία 1960), προσωπικά ή κειμήλια των προγόνων των δωρητών (αντικείμενα παιδικής ηλικίας –ρουχαλάκια, παιχνίδια, εκπαιδευτικά- γυναικεία φορέματα επίσημα και καθημερινά, εσώρουχα, έπιπλα, στρωσίδια, κουζινικά, ενδύματα και είδη καθημερινής χρήσης του άντρα, εργαλεία επαγγελματικά, αναμνηστικές φωτογραφίες), πριν πάρουν τη «φυσική» τους θέση σε θεματικές εκθέσεις του Μουσείου, παρουσιάζονται 1. ως νέα αποκτήματα του ΛΕΜΜ-Θ, για ενημέρωση του κοινού, 2. ως αφορμή για προσεγγίσεις της σχέσης «Άνθρωποι και Αντικείμενα» και 3. ως ελάχιστες και …σκόρπιες μαρτυρίες καθημερινής ζωής του αστικού χώρου (κυρίως της Θεσσαλονίκης).

Το κοινό βλέπει ποια αντικείμενα θεωρήθηκαν σημαντικά, πολύτιμα κι αγαπημένα και κρατήθηκαν ως συνέχεια της οικογένειας, πώς κάποια από αυτά …κατέληξαν στο Μουσείο ή πώς απέκτησαν …υπεραξία στο Μουσείο. Τέλος, αναρωτιέται μαζί με μας, ποια, σήμερα, δικά μας αντικείμενα θεωρούνται σημαντικά, «αξίας», ποια τα διαφυλάσσουμε για μας, για τα παιδιά μας, αναρωτηθήκαμε γιατί; Τέλος, ποιες θα είναι οι συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου στο μέλλον, τι από τα δικά μας πράγματα θα έχουν τα μουσεία του μέλλοντος;

Το Μουσείο περιμένει από το κοινό τις νέες δωρεές του!

Μετάβαση στο περιεχόμενο