«Ένταξη του Α.Π.Θ. στη Διεθνή ΄Ενωση Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων (Agence Universitaire de la Francophonie) του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας (Organisation Internationale de la Francophonie)».

Σας γνωρίζουμε ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2009, το ΑΠΘ, ύστερα από αίτησή του, εντάχθηκε στη Διεθνή Ένωση Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων, του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας (Organisation Internationale de la Francophonie), του οποίου η Ελλάδα είναι μέλος από το 2004.

Χάρη σ’αυτήν τη συμμετοχή, οι διδάσκοντες, ανεξαρτήτως βαθμίδας, και οι ερευνητές του ΑΠΘ, μπορούν να επωφεληθούν από τα προγράμματα που εκπονεί το Δίκτυο Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων (Αgence Universitaire de la Francophonie), και να χρησιμοποιήσουν τις διάφορες υποτροφίες κινητικότητας που προσφέρει.

Στη Διεθνή Ένωση Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων συμμετέχουν πάνω από 710 Πανεπιστήμια από 85 χώρες και λειτουργούν 9 περιφερειακά κέντρα, που αξιολογούν και χορηγούν υποτροφίες σε φοιτητές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς,  διαχειρίζονται διάφορα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, και επιβλέπουν γενικά την υλοποίηση τους.

Με την ένταξη αυτή το Α.Π.Θ. :

1. Μπορεί να συνεργαστεί με χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου υπάρχει Ελληνική ομογένεια, ενδιαφέρον για τις ελληνικές σπουδές και παρουσία του  Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

2. Διευκολύνεται περαιτέρω στη συνεργασία του με χώρες γειτονικές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Το σύνολο των χωρών των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ευρώπης και της Παρευξείνιας ζώνης έχουν ήδη ενταχθεί στο Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας και συμμετέχουν κατά συνέπεια και στη Διεθνή Ένωση Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων.

3. Μπορεί, με το μεγάλο αριθμό διδασκόντων και υψηλού κύρους ερευνητών, να συμμετάσχει ενεργά στα διάφορα προγράμματα της Διεθνούς αυτής Ένωσης προσφέροντας την πείρα του σε εξειδικευμένους τομείς, κατά περίπτωση, και μεταδίδοντας εμπειρία σε άλλους.

4. Θα επιτρέψει σε πολλούς από τους φοιτητές του − και όχι μόνον − να συμμετάσχουν στα διάφορα προγράμματα ανταλλαγών και να αποκομίσουν επιστημονικές γνώσεις, αλλά και επαγγελματικές εμπειρίες, δεδομένου ότι η Διεθνής Ένωση Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων δίνει μεγάλη βαρύτητα στη σύνδεση εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανέλιξης.

Πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι από την ιστοσελίδα: http://www.auf.org και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Α.Π.Θ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο