Εφαρμογή του νέου σχεδίου ασφάλειας – φύλαξης στο Α.Π.Θ

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Το Πρυτανικό Συμβούλιο, ύστερα από μελέτη και αξιολόγηση των υπηρεσιών φύλαξης και ασφάλειας στους χώρους της πανεπιστημιούπολης, προχώρησαν στην αναδιοργάνωσή τους, καθώς κρίθηκαν, σε πολλές περιπτώσεις, ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές.

Το νέο ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας-φύλαξης, στηρίχθηκε στο λεπτομερή προσδιορισμό των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων κάθε χώρου της πανεπιστημιούπολης μετά από επιτόπια έρευνα και συζητήσεις με τους Κοσμήτορες των Σχολών, τους Προέδρους των Τμημάτων και τους υπεύθυνους των κτιρίων, με στόχο την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών φύλαξης και την εξοικονόμηση πόρων. Το σχέδιο βασίζεται στην ορθή διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού, στην αναλυτική περιγραφή των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων των εργαζομένων και στην ενίσχυση των μέτρων φύλαξης τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών χώρων. Παράλληλα, εισάγει εποπτικές διαδικασίες για την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών με σκοπό τη συνεχή αναβάθμιση και βελτίωσή τους.

Ειδικότερα, οι κύριοι άξονες του νέου σχεδίου ασφάλειας-φύλαξης είναι οι ακόλουθοι:

  • Ύπαρξη κινητών φυλάκων-περιπόλων όλο το 24ωρο, όλες τις ήμερες της εβδομάδας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και θέσπιση διαφορετικών επιπέδων συναγερμού ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες
  • Ασφάλιση κτιρίων Σαββατοκύριακα, αργίες και καθημερινά 22:00-06:00
  • Ύπαρξη σταθερών φυλάκων σε κάθε είσοδο του κτιρίου, οι οποίοι, παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων φύλαξης, θα είναι σε θέση να προσφέρουν πρώτες βοήθειες και χρήσιμες πληροφορίες
  • Μετατροπή εισόδων χωρίς φύλακα σε εξόδους κινδύνου

Η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου ασφάλειας-φύλαξης ξεκίνησε στις 4 Απριλίου 2011 από τη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και θα επεκταθεί σε όλους τους χώρους της πανεπιστημιούπολης μέχρι τα τέλη Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής εφαρμογής (Απρίλιος – Ιούλιος), καλούμε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις τους, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και να τεθεί σε πλήρη ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2011.

Για πληρέστερη ενημέρωσή σας σχετικά με το νέο σχέδιο ασφάλειας-φύλαξης, την πιλοτική εφαρμογή του στη Σχολή ΝΟ.Π.Ε. και το προτεινόμενο σχέδιο διαχείρισης εισόδων-εξόδων για κάθε κτίριο μπορείτε να δείτε τα συνημμένα αρχεία.
Για επεξηγήσεις σχετικά με το νέο σχέδιο φύλαξης μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2310 996723.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

Μετάβαση στο περιεχόμενο