Αποτελέσματα Διαγωνισμού για το σχεδιασμό γραφιστικού σxεδίου που θα τυπωθεί σε T-shirts της Πανεπιστημιακής Κατασκήνωσης Καλάνδρας Α.Π.Θ.

Η Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση Καλάνδρας Α.Π.Θ. προκήρυξε διαγωνισμό για το σχεδιασμό γραφιστικού σχεδίου που θα τυπωθεί σε T-shirts της Πανεπιστημιακής Κατασκήνωσης Καλάνδρας Α.Π.Θ. Την ευθύνη για τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού είχε η Επιτροπή της Κατασκήνωσης Καλάνδρας ΑΠΘ.

Η Κατασκήνωση αποτελεί ένα δημόσιο χώρο αναψυχής, εκπαίδευσης και πολιτισμού για τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Α.Π.Θ. Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος είναι βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία της. Ως εκ τούτου, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας, την αποφυγή κάθε είδους ρύπανσης και την προστασία και διατήρηση των φυσικών πόρων. Παράλληλα, αναπτύσσονται δράσεις με στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας.

Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η εκπόνηση σχεδιαστικών προτάσεων, οι οποίες έπρεπε να εκφράζουν τη φιλοσοφία του «οικολογικού πανεπιστημίου» και το πνεύμα της Πανεπιστημιακής Κατασκήνωσης Καλάνδρας Α.Π.Θ.

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι συμμετοχές μπορούσαν να είναι ατομικές ή ομαδικές, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των μελών κάθε ομάδας. Για τη συμμετοχή μιας ομάδας ήταν απαραίτητο όλα τα μέλη αυτής να είναι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα βραβεία και οι έπαινοι που απονέμονται είναι τα ακόλουθα:

1ο Βραβείο: : i pad 2

2ο Βραβείο Ποδήλατο IDEAL TREKKING 28’’ MEGISTO

3ο Βραβείο: Φωτογραφική μηχανή Nikon L120 Red

Α και Β έπαινος: Σκηνή κατασκήνωσης των 2 ατόμων & υπνόσακοι

Συνολικά κατατέθηκαν δεκαπέντε (15) προτάσεις. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συνεδρίασε στις 20 Ιουνίου, εξέτασε τους φακέλους και κατέληξε στα ακόλουθα αποτελέσματα.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων του διαγωνισμού αποτέλεσαν η οπτική απόδοση της έννοιας της Πανεπιστημιακής Κατασκήνωσης της Καλάνδρας και η σύνδεσή της με την οικολογία, η εξωστρέφεια και η σύγχρονη αισθητική τους, η πρωτοτυπία καθώς και η δυνατότητα των προτεινόμενων γραφιστικών σχεδίων να συνοψίζουν τη δυναμική και το όραμα της δράσης και η δυνατότητα αναπαραγωγής τους.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού κατέταξε τις προτάσεις στις εξής τρεις κατηγορίες: κατηγορία Α (βραβεία), κατηγορία Β (έπαινοι) και κατηγορία Γ (χωρίς διάκριση). Ακολουθεί η αξιολόγηση των κατηγοριών Α και Β.

 

1ο Βραβείο: Πρόταση υπ’ αριθμ. 31542

Η πρόταση εκπληρώνει τον επικοινωνιακό της στόχο, χαρακτηρίζεται από σχεδιαστική λιτότητα, γραφισμούς στο σχέδιο των γραμμάτων, αισθητικά ποιοτικούς χρωματικούς συνδυασμούς, πλούσιο σημειολογικό περιεχόμενο και από την απόλυτη δυνατότητα ποιοτικής αναπαραγωγής της.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αξιολογεί ως πρώτη την πρόταση υπ’ αριθμ. 31542 και την προτείνει ομόφωνα για το Πρώτο Βραβείο. Το Πρώτο Βραβείο απονέμεται στην κ. Δουδούμη Αικατερίνη, φοιτήτρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχιτεκτονική Τοπίου» του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

2ο Βραβείο: Πρόταση υπ’ αριθμ. 23351

Η πρόταση έχει αισθητικά πολύ καλό γραφιστικό σχέδιο έχει ποιοτικές χρωματικές επιλογές, σχεδιαστική ελευθερία, μπορεί να αναπαραχθεί με ποιότητα, αλλά υστερεί σε σχέση με την πρόταση που βραβεύεται ως πρώτη, στο σημειολογικό περιεχόμενο και κυρίως στον γραφιστικό χειρισμό των γραμμάτων.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αξιολογεί ως δεύτερη την πρόταση υπ’ αριθμ. 23351 και την προτείνει ομόφωνα για το Δεύτερο Βραβείο. Το Δεύτερο Βραβείο απονέμεται στην κ. Καρβουνιάρη Συρματένια, φοιτήτρια της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

3ο Βραβείο: Πρόταση υπ’ αριθμ. 31545

Η πρόταση είναι αισθητικά λιτή με γραφιστικό ενδιαφέρον ως προς το στυλιζάρισμα των φορμών,  ποιοτικούς χρωματικούς συνδυασμούς, μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί αλλά υστερεί σε σχέση με τις προτάσεις που βραβεύονται ως πρώτη και δεύτερη στο σημειολογικό περιεχόμενο, στον χειρισμό του λεκτικού μηνύματος και στην σχεδιαστική ελευθερία.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αξιολογεί ως τρίτη την πρόταση υπ’ αριθμ. 31545 και την προτείνει ομόφωνα για το Τρίτο Βραβείο. Το τρίτο Βραβείο απονέμεται στις κ. Ταμβακέρα Ελισσάβετ και Ταμβακέρα Δανάη, φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. αντίστοιχα.

 

Πρώτος Έπαινος: Πρόταση υπ’ αριθμ. 13522

Η πρόταση έχει ενδιαφέρον για τις χρωματικές προτάσεις της και για τις προσπάθειες σημειολογικής προσέγγισης αλλά σε σχέση με τις προτάσεις που βραβεύονται υστερεί στην σχεδιαστική ελευθερία και στην επίτευξη του επικοινωνιακού της σκοπού.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αξιολογεί και προτείνει ομόφωνα ως Πρώτο έπαινο την πρόταση υπ’ αριθμ. 13522. Ο Πρώτος Έπαινος απονέμεται στον κ. Τιτόνη Ελευθερία, φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

Δεύτερος Έπαινος: Πρόταση υπ’ αριθμ. 14321

Η πρόταση χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρουσες χρωματικές επιλογές, ενδιαφέρουσα προσπάθεια απόδοσης σημειολογικού περιεχομένου, αλλά σε σχέση με τις προτάσεις που βραβεύονται υστερεί στον χειρισμό των γραμμάτων και στην σχεδιαστική ελευθερία.

Η επιτροπή αξιολόγησης του Διαγωνισμού αξιολογεί και προτείνει ομόφωνα ως Δεύτερο Έπαινο την πρόταση υπ’ αριθμ. 14321. Ο Δεύτερος Έπαινος απονέμεται στον κ. Πολυχρονιάδη Αλέξανδρο – Σάββα, φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

Οργανωτική επιτροπή

H Οργανωτική Επιτροπή (Ο.Ε.) αποτελείται από τους:

1. Φανή Βαβύλη, Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ, αντιπρόεδρος της  επιτροπής Κατασκήνωσης Καλάνδρας,

2. Κολαξίζης Ιωάννης, λέκτορας Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ, Επιστημονικός Επιμελητής

3. Φανή Μουμτζίδου, ΙΔΑΧ Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

4. Κίμωνα Παπαδημητρίου, υπάλληλο του Γραφείου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ

 

Η Κριτική Επιτροπή

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής είναι:

  1. Φανή Βαβύλη, Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.
  2. Μελπομένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Α.Π.Θ.
  3. Μαρία Βογιατζάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.
  4. Γεώργιος Διβάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.
  5. Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτων-Γραφίστας

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο