«Μέση λύση» για τις αρχαιότητες του μετρό προτείνει το ΑΠΘ

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Λύση για τη συνύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης διαμορφώνει το ΑΠΘ. Οι επιστήμονες του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τους μηχανικούς της Αττικό Μετρό διερεύνησαν όλα τα πιθανά σενάρια και τα προβλήματα που αυτά προκαλούν και προτείνουν μια τεχνικά εφικτή και συγχρόνως οικονομικά και χρονικά όχι επιβαρυντική για το έργο λύση,  οποία επιτρέπει στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο τμήμα των αρχαιοτήτων να παραμείνουν στη θέση όπου βρέθηκαν.

Η πρόταση αυτή προβλέπει την παραμονή των ευρημάτων εντός του σταθμού, ώστε να μπορούν να είναι επισκέψιμα και ορατά από τους επιβάτες του μετρό, χωρίς όμως να παρεμποδίζεται η λειτουργικότητα του σταθμού.

Η λύση, η οποία συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη παρουσία των μελών της ομάδας εργασίας του ΑΠΘ και των εκπροσώπων της Αττικό Μετρό, συνεχίζει να μελετάται από τις επιστημονικές ομάδες, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η λειτουργικότητα και η αισθητική της

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Χρήστος Αναγνωστόπουλος, από το έργο των Επιτροπών δυστυχώς δεν διαφαίνεται ρεαλιστική λύση λειτουργίας του σταθμού, χωρίς την προσωρινή απόσπαση των ευρημάτων. «Οι μέχρι τώρα διαμορφωθείσες προτάσεις έχουν ως προϋπόθεση εφαρμογής την απόσπαση, προσωρινή αποθήκευση και επανατοποθέτηση σχεδόν του συνόλου των πλέον αξιόλογων και σημαντικού ποσοστού των λοιπών ευρημάτων στην αρχική τους θέση, μετά την κατασκευή του σταθμού, έτσι ώστε να διατηρείται η αίσθηση του συνόλου των ευρημάτων. Με τον τρόπο αυτό, το πρώτο επίπεδο κάτω από την Εγνατία, σε βάθος έξι μέτρων, θα αποτελεί κυρίως αρχαιολογικό χώρο έκθεσης των ευρημάτων και θα διατηρήσει μόνον τις απολύτως απαραίτητες λειτουργίες του Σταθμού.

Οι προτάσεις αυτές εξετάζονται λεπτομερώς από την Αττικό Μετρό ως προς τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι απαιτούν ανασχεδιασμό του σταθμού. Από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις διαφαίνεται ότι μπορεί να διαμορφωθεί αποδεκτή λύση, η ακριβής μορφή της οποίας αποτελεί αντικείμενο βελτιστοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε: «Ο στόχος της συνύπαρξης των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύπτουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης από τον 4ο μ.Χ. αιώνα με το σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου γίνεται πραγματικότητα. Η αρμονική συνεργασία του ΑΠΘ με την εταιρεία Αττικό Μετρό οδηγεί σε λύση τεχνικά εφικτή, η οποία δεν επιβαρύνει ούτε το χρονοδιάγραμμα, ούτε το κόστος του έργου, ενώ επιπλέον επιτυγχάνει να συμβιβάσει όλα όσα μέχρι χτες φαίνονταν ασυμβίβαστα.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης, εκτός από όχημα για τον εκσυγχρονισμό και την ποιότητα της ζωής, γίνεται τώρα και μέσο για την τόνωση της ιστορικής μνήμης, αλλά και την ανάδειξη της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο Πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος.

Οι Πρυτανικές Αρχές,

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο