Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,
Σας κοινοποιούμε το Ομόφωνο Ψήφισμα της Συγκλήτου (συνεδρίαση αριθμ.2858/2-4-2013) για την αυτοδίκαιη αργία Δημόσιων Λειτουργών, Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., για ενημέρωσή σας.
Οι Πρυτανικές Αρχές,
Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αναπληρωτής Πρύτανη
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αναπληρώτρια Πρύτανη
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αναπληρώτρια Πρύτανη
———
ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΘ
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στη Συνεδρίαση της αριθμ.2858/2-4-2013, μετά από διεξοδική συζήτηση για τη ρύθμιση του Ν.4093/12 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με το Ν.4111/13, που αφορά την αυτοδίκαιη αργία Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., μετά την αμετάκλητη παραπομπή τους για τα αναφερόμενα σε αυτήν αδικήματα, εξέδωσε το εξής ομόφωνο ψήφισμα:
«Η επαπειλούμενη αυτοδίκαια θέση σε αργία του καθηγητή Ιωάννη Παντή με παύση των καθηκόντων του ως Αναπληρωτή Πρύτανη και ως καθηγητή προσκρούει σε θεμελιώδεις επιταγές του κράτους δικαίου και δημιουργεί γενικότερα ηθικά και κοινωνικά και ειδικότερα στο πανεπιστήμιο ακαδημαϊκά και διοικητικά προβλήματα. Ιδίως η χωρίς κρίση θέση σε αργία λειτουργών οι οποίοι διώκονται για πλημμελήματα είναι μέτρο ακραία δυσανάλογο σε σχέση με τη συγκριτική ελαφρότητα των κατηγοριών, ενόψει μάλιστα και του τεκμηρίου αθωότητας. Η δυσαναλογία επιτείνεται από το γεγονός ότι η ιδιότητα του καθηγητή αποκτάται αξιοκρατικά μετά από σειρά κρίσεων από αρμόδια συλλογικά όργανα, ενώ η παύση επέρχεται κατ’ ουσίαν αυτόματα.
Είναι φανερό, ότι η γενίκευση της εφαρμογής της σχετικής ρύθμισης του Ν.4111/2013 οδηγεί στη δημιουργία μιας φοβικής συνθήκης άσκησης καθηκόντων των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων με σοβαρές συνέπειες και δυσλειτουργίες στη διοίκηση, η οποία πλέον τείνει τα ποινικοποιηθεί. Οι ελεγχόμενοι για παρανομίες θα μπορούν με εκδικητικές καταγγελίες για «ενδείξεις» να εξουδετερώνουν, προληπτικά ή κατασταλτικά, τις προσπάθειες κάθαρσης από τη διαφθορά. Τα αναφερόμενα στο νόμο πλημμελήματα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοδίκαια και με δυσανάλογη αυστηρότητα, αλλά με θέσπιση διατάξεων που θα διευκολύνουν την ταχύτατη εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ καλεί την πολιτεία και τον αρμόδιο υπουργό να επανεξετάσουν άμεσα τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς είναι γνωστό ότι οι ακραία αυστηρές και άδικες ρυθμίσεις έχουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ζητούμε οι αλλαγές να στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς με ορθές πρακτικές για μια αποτελεσματική και λειτουργική δημόσια διοίκηση και με σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου.
Έχοντας παρακολουθήσει σχεδόν επί τριετία τις εναγώνιες προσπάθειες του Αναπληρωτή Πρύτανη καθηγητή Ιωάννη Παντή να συμβάλει στην εξυγίανση των οικονομικών και στη χρηστή διαχείριση των λειτουργικών δαπανών του ΑΠΘ, παρά την καθίζηση των κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς και τα αλλεπάλληλα ως και εγκληματικά πλήγματα, (εμπρησμός αυτοκινήτου, διαρρήξεις κατοικίας, κλοπή σκληρού δίσκου από τον προσωπικό του υπολογιστή, στοχευμένες επιθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης από μερίδα του τύπου), που έχει δεχθεί κατά τις προσπάθειές του, του συμπαραστεκόμαστε αμέριστα και ζητούμε να του δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι να αποδείξει στο δικαστήριο την αθωότητά του».