Την 23η Μαΐου 2013 θα πραγματοποιηθεί, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ημερίδα με θέμα “Ισότιμη πρόσβαση στο Α.Π.Θ. για όλες και όλους”, στο πλαίσιο του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης “DAReLearning, Ευαισθητοποίηση ακαδημαϊκών δασκάλων σε θέματα αναπηρίας – Βελτιώσεις μέσω e-learning”.
Το πρόγραμμα DAReLearning ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2012 και υλοποιείται στο πλαίσιο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Α.Π.Θ., με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Α.Π.Θ., κ. Αλέξη Μπένο. Συντονιστής φορέας του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας (Πολωνία), ενώ μετέχουν και τα πανεπιστήμια Charles της Πράγας (Τσεχία) και Pierre and Marie Curie του Παρισιού (Γαλλία).
Στόχος του προγράμματος είναι αφενός να συμβάλει στην κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με αναπηρίες ως μέλη της κοινωνίας γενικά και της πανεπιστημιακής κοινότητας ειδικότερα, και αφετέρου να συνεισφέρει στη βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των ακαδημαϊκών δασκάλων στις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους για φοιτητές/τριες με αναπηρίες.
Οι φοιτητές/τριες με αναπηρίες συχνά βιώνουν διακρίσεις και αποκλεισμούς ακόμη και μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Α.Π.Θ., αναγνωρίζοντας το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή, υιοθετεί το κοινωνικό μοντέλο για την αναπηρία, το οποίο υπερβαίνει τη μονοσήμαντη αντίληψη της αναπηρίας ως ιατρική κατάσταση. Καθοριστικής σημασίας είναι ο τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας -οι κοινωνικές προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και οι ελλιπείς υποδομές- που δημιουργούν εμπόδια στην ένταξη και εμποδίζουν τα άτομα με αναπηρία να πάρουν ισότιμα μέρος στην κοινωνική ζωή και την εκπαίδευση. Μέσα από το πρόγραμμα DAReLearning αναπτύσσουμε εργαλεία που βασίζονται στην ενημέρωση και τη γνώση και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των διακρίσεων και την άρση των εμποδίων στην ένταξη. Πρόκειται για μία σειρά βιωματικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην τάξη και μία online πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για την ευαισθητοποίηση των ακαδημαϊκών δασκάλων σε θέματα αναπηρίας, που διαπνέονται από τις αρχές:
- άρση των προκαταλήψεων σε όλους τους τομείς της ζωής
- προώθηση μίας κοινωνίας για όλους και όλες
- δημιουργία ίσων ευκαιριών
- αναίρεση των αποκλεισμών και προάσπιση της διαφορετικότητας
- ίδιες απαιτήσεις από τα άτομα με αναπηρία όσο και από τα άλλα μέλη της κοινωνίας, με το δεδομένο ότι παρέχονται ίσα δικαιώματα για πρόσβαση στην εκπαίδευση, όπως και για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη
- απομάκρυνση από το ιατρικό μοντέλο, που αντιλαμβάνεται την αναπηρία ως ελάττωμα ή σωματική ατέλεια και αντιμετώπιση της κατάστασης της αναπηρίας ως ένα από τα χαρακτηριστικά κάποιου ανθρώπου
Τα σεμινάρια στην τάξη και τα μαθήματα εξ αποστάσεως (e–learning) αλληλοσυμπληρώνονται και είναι σχεδιασμένα ώστε να αποτελέσουν τόσο το έναυσμα για επέκταση των γνώσεων σε θέματα αναπηρίας όσο και μία πηγή έμπνευσης για περαιτέρω αναζήτηση και εμβάθυνση.
Την 24η Μαΐου 2013 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο πιλοτικό σεμινάριο ευαισθητοποίησης ακαδημαϊκών δασκάλων σε θέματα αναπηρίας, η εμπειρία του οποίου θα τροφοδοτήσει τα επόμενα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν από το Σεπτέμβριο 2013. Συγχρόνως, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η ιστοσελίδα ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης σε θέματα αναπηρίας DAReLearning (http://www.dareproject.eu/).
Καλούμε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας, ελπίζοντας ότι θα βρουν λειτουργικό και χρήσιμο το περιεχόμενο.
Επικοινωνία: Αλέξης Μπένος, καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Α.Π.Θ., 2310 999137, abenos@gmail.com & Λίνα Κυργιαφίνη, Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Α.Π.Θ., 2310 991376, linaki@auth.gr
Πληροφορίες Επικοινωνίας
+30 2310991376