Δασοβοτανικός Κήπος

+30 2310992765

ktheodor@for.auth.gr

  • Ο Δασοβοτανικός Κήπος του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του συνοικισμού Φοίνικα. Ο Κήπος ιδρύθηκε και λειτουργεί με πρωτοβουλία και φροντίδα του Εργαστηρίου Δασικής Βοτανικής – Γεωβοτανικής (πρώην Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής) του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Καταλαμβάνει επίπεδη έκταση 62 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε το 1964 με ενέργειες του αείμνηστου καθηγητή Ιωάννη Παπαϊωάννου. Από τα πρώτα στάδια της ίδρυσής του, το έτος 1966, φυτεύτηκαν περιφερειακά του Κήπου κυπαρίσσια σε στενό σύνδεσμο των δύο σειρών, ώστε να σχηματίζουν αντιανεμικό φράχτη για προστασία των φυτών. Η φύτευση εντός του Κήπου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1970 βασιζόμενη σε αρχιτεκτονικό σχέδιο.
    Σήμερα, στον Κήπο αναπτύσσονται ξυλώδη είδη (δένδρα και θάμνοι) της ελληνικής χλωρίδας, καθώς και ένας μικρός αριθμός ξενικών ειδών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον από αναδασωτική και αισθητική άποψη. Συνολικά αντιπροσωπεύονται 132 ξυλώδη είδη, που ανήκουν σε 39 οικογένειες και 76 γένη. Από το σύνολο των ειδών 23 είναι Γυμνόσπερμα και 109 Αγγειόσπερμα (6 Μονοκοτυλήδονα και 103 Δικοτυλήδονα). Κάθε είδος αντιπροσωπεύεται από ένα ή περισσότερα άτομα (συνολικά 510 άτομα). Η ποώδης χλωρίδα ανέρχεται σε 208 taxa.        
    Ο κύριος σκοπός του Κήπου είναι η εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Συγχρόνως προσφέρει τη δυνατότητα επίσκεψης και εκπαίδευσης σε μαθητές και σπουδαστές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (σχολεία, ΤΕΙ, ΙΕΚ, KEK κ.ά.) που επισκέπτονται τον Κήπο οργανωμένα. Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για Έλληνες και αλλοδαπούς ενδιαφερόμενους για την ελληνική χλωρίδα, καθώς η συγκέντρωση των περισσότερων ελληνικών ξυλωδών ειδών στο χώρο του Κήπου παρέχει τη δυνατότητα όχι μόνο για παρατήρηση αλλά και για έρευνα.
    Εντός του Κήπου, το Μάρτιο του 1991, εγκαινιάστηκε η λειτουργία των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Επίσης, λειτουργούν τρία θερμοκήπια έκτασης 210 m2.

Μετάβαση στο περιεχόμενο