ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ

Η Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ αποχαιρετά τον συνάδελφο Ομότιμο Καθηγητή Κυριάκο Κατζουράκη, ζωγράφο, σκηνογράφο, σκηνοθέτη, κινηματογραφιστή και συγγραφέα.

Ο Κυριάκος Κατζουράκης ήρθε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως ώριμος καλλιτέχνης.  Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Central Saint Martins College of Art and Design και το Croydon College of Art. Με διεθνές εικαστικό, σκηνογραφικό, σκηνοθετικό και κινηματογραφικό έργο, εκπρόσωπος της Ελλάδας σε δύο Biennale (Sao Paolo, 1979 και Παρίσι, 1980) δίδαξε σε δύο από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ προσφέροντας γνώσεις, ήθος και πολιτισμό.

Ως συνιδρυτής της ομάδας «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» (1971-73) και όχι μόνον, ο Κυριάκος Κατζουράκης διατήρησε σε όλη του τη ζωή την ταυτότητα του διανοούμενου με σαφές κοινωνικοπολιτικό στίγμα. Τόσο με το εικαστικό όσο και με το κινηματογραφικό του έργο («Ο Δρόμος για τη Δύση» (2003), «Γλυκειά μνήμη» (2005), «Μικρές εξεγέρσεις» (2009), «USSAK (2017), ο εξαίρετος καλλιτέχνης και άνθρωπος αναδεικνύει τον πολίτη του περιθωρίου και την προσπάθεια επιβίωσής του στη νέα τάξη πραγμάτων δίνοντας μαθήματα ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.  Μαζί με την ηθοποιό Κάτια Γέρου, πολύτιμη σύντροφο της ζωής του, υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τη στενή σχέση της τέχνης με την κοινωνία.

Τιμώντας τον καλλιτέχνη και τον άνθρωπο, η Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών αποφασίζει:

1.    Να εκφραστούν  θερμά συλλυπητήρια  στους οικείους του

2.       Να κατατεθεί, αντί στεφάνου, αντίστοιχο ποσό υπέρ Κοινωφελών  Ιδρυμάτων ακολουθώντας την επιθυμία της οικογένειας

3.       Να αναρτηθεί το παρόν στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ

Τα μέλη της Κοσμητείας της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ

Στέλλα Λάββα, Κοσμητόρισσα της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ

Δημήτριος Ζουρούδης, Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ

Κωνσταντίνος Τσούγκρας, Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ

Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ

Ελευθερία Θανούλη, Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ

Στέργιος Πρώϊος, εκπρόσωπος ΕΔΙΠ

Μετάβαση στο περιεχόμενο