Συμμετοχή του ΑΠΘ στο βραβείο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Καινοτομίας

Βραβεύθηκε το ΑΠΘ για τη συμμετοχή του στην κοινοπραξία ΕYWA, που με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια που ανέπτυξε, κέρδισε το βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιδημίες (EIC Horizon Prize «Early Warning for Epidemics» [1].

Οι μονάδες του ΑΠΘ που συμμετείχαν στην ανταγωνιστική πρόταση που τελικά πήρε το πρώτο  βραβείο είναι :

1) Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, με ΕΥ την Kαθ. Άννα Παπά

2) Διαγνωστικό Εργαστήριο Τομέα Κλινικών, Τμήμα Κτηνιατρικής, με ΕΥ τον Αν. Καθ.  Χρυσόστομο Δόβα

3) Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, με ΕΥ την Αν. Καθ. Ελένη Κατράγκου

Το βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας θεσμοθετήθηκε με στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία ενός πρότυπου συστήματος που θα προειδοποιεί για ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγγειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Το σύστημα βασίζεται σε παρατηρήσεις γης από δορυφορικά και άλλα δεδομένα, τεχνολογίες μεγα-δεδομένων (big-data), προγνωστικά μοντέλα, ανάλυση δεδομένων με αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης (Αrtificial Intelligence) και  σκοπός του είναι να υποστηρίξει τις κυβερνήσεις ώστε να λαμβάνουν γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη εκδήλωσης εστιών τέτοιων ασθενειών και τον περιορισμό της μετάδοσής τους.

[1]  European Commission, Directorate-General for Research and Innovation, Early warning for epidemics : EIC Horizon Prize, 2022, https://data.europa.eu/doi/10.2777/64345

Μετάβαση στο περιεχόμενο