Ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου William & Mary διοργανώνουν το 16o Διεθνές Συνέδριο «Trends in Classics» (Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία), καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη, για 16η συνεχή χρονιά, επίκεντρο των διεθνών φιλολογικών εξελίξεων. Το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2022, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων-ΑΠΘ, Αμφιθέατρο 1 (Πανεπιστημιούπολη, Λεωφόρος 3ης Σεπτεμβρίου).
Συμμετέχουν ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες, διεθνώς καταξιωμένοι για το έργο τους στην Κλασική Φιλολογία, και τις ανθρωπιστικές επιστήμες εν γένει, μεταξύ των οποίων η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του William & Mary Βασιλική Πανούση, ο Καθηγητής επίσης του William & Mary William Hutton, η Καθηγήτρια του Emory University και Διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ASCSA) Bonna Wescoat, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου St. Andrews και Διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα (BSA), Rebecca Sweetman, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge Philip Hardie, o Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Gregory Hutchinson, ο Καθηγητής επίσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ewen Bowie κ.ά. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Genova Franco Montanari, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνιος Ρεγκάκος κ.α.
Την ευθύνη και τον συντονισμό του Συνεδρίου έχουν η Καθηγήτρια Βασιλική Πανούση και ο Καθηγητής William Hutton, ενώ στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν και οι Καθηγητές Αντώνιος Ρεγκάκος και Σταύρος Φραγκουλίδης.
Το θέμα του συνεδρίου αφορά στην έννοια της ταυτότητας στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Παρόλο που το ζήτημα των ταυτοτήτων δεν είναι καινούριο, πρόσφατα κυριαρχεί ξανά στον επιστημονικό διάλογο. Οι ταυτότητες δημιουργούνται μέσω συγχώνευσης ποικίλων απόψεων, αξιών και δεσμών. Τα άτομα ορίζουν την αντίληψη του εαυτού τους ή την ταυτότητά τους μέσω των προσωπικών τους αξιών, μέσω της ένταξής τους σε εθνικές, θρησκευτικές, οικογενειακές ή άλλες κοινωνικές ομάδες ή/και μέσω της προσήλωσης σε ορισμένες πολιτικές απόψεις ή ιδεολογίες, οι οποίες ενδυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών μιας κοινότητας. Οι τελετουργίες διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, ως μια εκ βαθέων επαναληπτική δράση που συνενώνει τα μέλη της κοινότητας με την απόκτηση ισχυρών αναμνήσεων, στοιχείο καθορισμού των μεταξύ τους σχέσεων αλλά και των σχέσεων τους με την κοινωνία γενικότερα και τους θεούς. Όπως η μνήμη, έτσι και η τελετουργία αποτελεί άλλον έναν μηχανισμό μέσω του οποίου οι κοινωνίες καθιερώνουν, πραγματοποιούνε και ενισχύουν τη συλλογική τους ταυτότητα.
Με τη συμμετοχή 30 μελετητών εγνωσμένου κύρους από διάφορα γνωστικά πεδία των αρχαιογνωστικών επιστημών οι ανακοινώσεις του συνεδρίου διερευνούν την έννοια της ταυτότητας στον ελληνορωμαϊκό κόσμο συνδέοντάς την με την έννοια της μνήμης και της τελετουργίας από διεπιστημονική σκοπιά: τόσο μέσα από τα μνημεία του υλικού πολιτισμού (επιγραφές, εικαστικές τέχνες, αρχιτεκτονική κ.α.) όσο και μέσα από τα ιστορικά, λογοτεχνικά και ρητορικά κείμενα. Μέσω αυτών των τεκμηρίων οι ομιλητές στοχεύουν να καταδείξουν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στη συγκεκριμένη διαδικασία οι θρησκευτικές παραδόσεις, οι νόμοι, τα έθιμα, οι ιεροτελεστίες ή άλλες παράμετροι και αντιλήψεις.
Γλώσσα του Συνεδρίου είναι η αγγλική. Οι εργασίες του είναι ανοικτές για το κοινό, ενώ θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Το Συνέδριο υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του «William & Mary Office of the Provost– Reves Center for International Studies», του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΠΚΕ)», και τις χορηγίες της «Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ», του «Δήμου Θεσσαλονίκης», του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και του εκδοτικού οίκου «University Studio Press».
Επισυνάπτονται η αφίσα και το πρόγραμμα του Συνεδρίου
Πληροφορίες Επικοινωνίας
Καθηγήτρια Τμήματος Κλασικών Σπουδών του William & Mary, Βασιλική Πανούση, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Σταύρος Φραγκουλίδης
2310-997880