Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Zucker School of Medicine, Hofstra/Northwell της Νέας Υόρκης, Francis Anthony Chervenak, για το πλούσιο ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο του.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Έναρξη – Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κυριάκο Αναστασιάδη

Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητή Θεόδωρο Δαρδαβέση

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κυριάκο Αναστασιάδη

Έπαινος του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Απόστολο Αθανασιάδη

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κυριάκο Αναστασιάδη

Επίδοση διασήμου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κυριάκο Αναστασιάδη

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου

Αντιφώνηση και ομιλία από́ τον τιμώμενο, με θέμα: «Plato Unmasks Hidden Limits of Tele-Education»

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου

Ο Καθηγητής Francis Anthony Chervenak εκλέχθηκε τo 1983 Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Mount Sinai Medical Center και ανέλαβε τη  διεύθυνση της έρευνας στον τομέα της Περιγεννητικής Ιατρικής. Το 1987 εξελίχθηκε σε Αναπληρωτή Καθηγητή και Διευθυντή Μαιευτικού Yπερήχου και Βιοηθικής στο New York Hospital – Cornel Medical Center. Tο 1992 εκλέχθηκε Τακτικός Καθηγητής και το 1998 ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του τμήματος της Μαιευτικής  Γυναικολογίας του Weill Medical College του Πανεπιστημίου Cornell, όπου παρέμεινε Διευθυντής της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής επί 18 χρόνια.

Από το 2018 έως σήμερα διευθύνει  τη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική στο Lenox Hill Hospital και το Donald and Barbara Zucker School of Medicine, Hofstra/Northwell, όπου υπηρετεί ως αναπληρωτής Κοσμήτορας. Εντάχθηκε στο Northwell αφού εργάστηκε ως Διευθυντής στο New York-Presbyterian Hospital και στο Weill Medical College του Πανεπιστημίου Cornell.

Υπηρέτησε ως Given Foundation Professor του τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας (1999-2018), όπως και Διευθυντής Εμβρυομητρικής Ιατρικής (1994-2018), στο νοσοκομείο New York Presbyterian Hospital, New York, USA. Το 2011, ο Καθηγητής Chervenak έγινε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των Εθνικών Ακαδημιών στην Ουάσιγκτον και έκτοτε έχει συμβάλει στην ανάπτυξη πολιτικών σχετικά με τον προγραμματισμένο τοκετό στο σπίτι. Έχει ηγηθεί και συμμετάσχει σε κλινική έρευνα για το προγεννητικό υπερηχογράφημα, τις πολύδυμες κυήσεις και τη βιοηθική στη μαιευτική-γυναικολογία. Στο Mt. Sinai, έλαβε το βραβείο Dr. Solomon Silver Award για την εφαρμογή της προόδου της έρευνας στην κλινική ιατρική. Έχει γίνει δεκτός ως υπότροφος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας και ως Μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει οριστεί ως επίτιμο μέλος της Μεξικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και «Ιππότης της Ιατρικής» από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Βιέννης. Το 2022 του απονεμήθηκε το SMFM Mentorship in Diversity, Equity and Inclusion.

Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας the Fetus as a Patient, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ακαδημίας Περιγεννητικής Ιατρικής και συνδιευθυντής της Διαπανεπιστημιακής Σχολής Ιατρικής και Υπερήχων Ian Donald.

Είναι, επίσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικολογίας και Μαιευτικής (FIGO).

Ο Καθηγητής Chervenak έχει υπηρετήσει στο Συμβούλιο των διοικητών των American Institute in Ultrasound and Medicine και Society of Maternal-Fetal Medicine και ως Πρόεδρος στους ακόλουθους οργανισμούς: World Association of Perinatal Medicine, International Fetal Medicine in Surgery Society, the New York Perinatal Society, the New York Academy of Medicine Section of Obstetrics and Gynecology και the New York Obstetrical Society.

Είναι συγγραφέας περισσότερων από 380  επιστημονικών άρθρων σε περιοδικά με κριτές. Έχει συγγράψει ή συμμετάσχει ως εκδότης σε 44 επιστημονικά  συγγράμματα. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε εκατοντάδες επιστημονικά συνέδρια.

Ο Καθηγητής Chervenak έχει αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας (Doctorate Honoris Causa) 12 φορές σε Πανεπιστήμια από διαφορετικές χώρες. Μαθητές του Καθηγητή Chervenak έχουν αναδειχτεί σε επιφανείς θέσεις ευθύνης σε όλο τον κόσμο στον τομέα της Μαιευτικής, Γυναικολογίας και της Εμβρυομητρικής  Ιατρικής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο