Ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Harvard, διοργανώνουν το 17o Διεθνές Συνέδριο «Trends in Classics» (Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία), καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη, για 17η συνεχή χρονιά, επίκεντρο των διεθνών φιλολογικών εξελίξεων. Το συνέδριο θα διεξαχθεί από 1 έως 3 Ιουνίου 2023, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων-ΑΠΘ, Αμφιθέατρο 1 (Πανεπιστημιούπολη, Λεωφόρος 3ης Σεπτεμβρίου).
Συμμετέχουν ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες, διεθνώς καταξιωμένοι για το έργο τους στην Κλασική Φιλολογία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες εν γένει, μεταξύ των οποίων ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard John T. Hamilton, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Berkeley James Porter, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard Richard Thomas, o Καθηγητής του George Mason University Martin M. Winkler, o Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge Richard Hunter, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Constanze Güthenke, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Stephen Harrison, ο Καθηγητής του King’s College του Λονδίνου Daniel Orrells, η Καθηγήτρια του University College του Λονδίνου Miriam Leonard, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μονάχου Therese Fuhrer, ο Καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Στουτγάρδης Michael Lüthy, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου Mark-Georg Dehrmann κ.ά. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Genova Franco Montanari, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνιος Ρεγκάκος κ.ά.
Την ευθύνη και τον συντονισμό του Συνεδρίου έχουν οι Καθηγητές John T. Hamilton και Martin Vöhler και η Καθηγήτρια Εβίνα Σιστάκου, ενώ στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν και οι Καθηγητές Αντώνιος Ρεγκάκος και Σταύρος Φραγκουλίδης.
Tο θέμα του συνεδρίου αφορά την έννοια της «παρένθεσης» στο πλαίσιο της πρόσληψης της αρχαιότητας σε λογοτεχνία, φιλοσοφία και τέχνη. Η «παρένθεση», ως ρητορικό σχήμα, θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο διερεύνησης των ιστορικών και θεωρητικών προσεγγίσεων στις σπουδές πρόσληψης. όπου η αρχαιότητα λειτουργεί ταυτόχρονα «εσωτερικά σε» (ἐν-) και «παραπλεύρως προς» (παρά-) ένα νεότερο έργο. Όπως συμβαίνει και με κάθε παρενθετική δήλωση, η αρχαία πηγή μπορεί να εκληφθεί τόσο ως μέρος όσο και ως μια ξεχωριστή ενότητα σε σχέση με το νεότερο έργο. Το συνέδριο εστιάζει στις θεωρητικές όψεις της «παρένθεσης» και στις προεκτάσεις της στην πρόσληψη της ελληνορωμαϊκής λογοτεχνίας από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Καθώς το θέμα είναι πολύπλευρο και διεπιστημονικό, περισσότεροι από 25 μελετητές από τον χώρο των κλασικών σπουδών, της φιλοσοφίας, της αισθητικής, της νεότερης και συγκριτικής λογοτεχνίας και των πολιτισμικών σπουδών θα ασχοληθούν με όλες της πλευρές της «παρενθετικής» πρόσληψης της αρχαιότητας τόσο θεωρητικά όσο και σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά κείμενα ή άλλα καλλιτεχνικά μέσα.
Γλώσσα του Συνεδρίου είναι η αγγλική. Οι εργασίες του είναι ανοικτές για το κοινό, ενώ θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Το Συνέδριο υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)», και τις χορηγίες της «Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ» και του εκδοτικού οίκου «University Studio Press».
Επικοινωνία: Καθηγήτρια Τμήματος Κλασικών Σπουδών του ΑΠΘ Εβίνα Σιστάκου, 2310-997898, e-mail: sistakou@lit.auth.gr και Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Σταύρος Φραγκουλίδης, 2310-997880, e-mail: frango@lit.auth.gr.
Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα και η Αφίσα του συνεδρίου:
Πληροφορίες Συνεδρίου/Ημερίδας
01 Ιουνίου 2023, 12:00 πμ - 03 Ιουνίου 2023, 12:00 πμ
Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων-ΑΠΘ, Αμφιθέατρο 1 - Πανεπιστημιούπολη, Λεωφόρος 3ης Σεπτεμβρίου
Πληροφορίες Επικοινωνίας
Σταύρος Φραγκουλίδης, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ
2310997880