ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ελληνική Ιστορική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1977, με σκοπό την καλλιέργεια και την προώθηση των ιστορικών ερευνών, την ανάπτυξη επιστημονικών σχέσεων και δεσμών και τη μετάδοση των πορισμάτων των ιστορικών ερευνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την οργάνωση συνεδρίων, συμποσίων και άλλων εκδηλώσεων, τη δημοσίευση ιστορικών μελετών, την έκδοση περιοδικών και Πρακτικών συνεδρίων.
Αμέσως μετά την ίδρυσή της η Ε.Ι.Ε. εντάχθηκε ως Ελληνική Επιτροπή Ιστορικών Επιστημών στην Comité Internationale des Sciences Historiques και μετέχει ως εθνική επιτροπή με ψήφο στις Γενικές Συνελεύσεις της Διεθνούς Επιτροπής για την εκλογή των μελών του Δ.Σ. και τη διαμόρφωση του Προγράμματος και της θεματικής του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ιστορικών Επιστημών που οργανώνεται κάθε πέντε χρόνια.
Η Ε.Ι.Ε. έχει οργανώσει μέχρι σήμερα 41 Πανελλήνια Ιστορικά Συνέδρια (εκδόθηκαν τα Πρακτικά από το Δ΄ Συνέδριο κ.ε.) και εκδίδει το περιοδικό ΒΥΖΑΝΤΙΑΚΑ που περιλαμβάνει μελέτες που αφορούν στον Μεσαιωνικό Ελληνισμό.
Το τριήμερο 10-12 Μαΐου 2023 θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το 42ο (ΜΒ΄) Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Σ΄ αυτό το δραματικό επεισόδιο της νεότερης ελληνικής Ιστορίας είναι αφιερωμένη η συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου, στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης του Συνεδρίου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης «Ο Ελληνισμός του Πόντου» σε επιμέλεια Σοφίας Αμπερίδου, με τη συμμετοχή 17 καλλιτεχνών.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν την Πέμπτη 11 καθώς και την Παρασκευή 12 Μαΐου με συνεδρίες ελεύθερων ανακοινώσεων, στις οποίες συμμετέχουν τακτικά και έκτακτα μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, διακεκριμένοι επιστήμονες που θεραπεύουν όλες τις περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, νέοι ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες ελληνικών ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων.
Το 42ο Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Ιστορική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Τομέα Αρχαίας Ελληνικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών/ΑΠΘ.
Η γλώσσα των εργασιών του Συνεδρίου είναι η ελληνική.
Δεν απαιτείται προηγούμενη εγγραφή, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί αποκλειστικά με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων.
Παρακάτω η Πρόσκληση & το Πρόγραμμα του Συνεδρίου
Πληροφορίες Συνεδρίου/Ημερίδας
10 Μαΐου 2023, 12:00 πμ - 12 Μαΐου 2023, 12:00 πμ
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου
Πληροφορίες Επικοινωνίας
Αγγελική Δεληκάρη, Πρόεδρος Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, Αναπλ. Καθ. ΑΠΘ