Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge Paul A. Cartledge, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 και ώρα 12.00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Το Τμήμα Φιλολογίας αποφάσισε ομόφωνα να απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα στον κ. Paul Cartledge «αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη κριτική μελέτη της αρχαιοελληνικής σκέψης και πολιτισμού στο πανεπιστήμιο του Cambridge και ευρύτερα στις κλασικές σπουδές και την αρχαία ιστορία και τονίζοντας τον σταθερό φιλελληνισμό του κ. Cartledge και το αμείωτο ενδιαφέρον του για τη σχέση της αρχαιότητας με τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό», σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Τμήματος.
Το πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:
Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα.
Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή Κωνσταντίνο Μπίκο.
Χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, Καθηγήτρια Ιωάννα Καραμάνου.
Έπαινος του τιμωμένου από την Επίκ. Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, Αλεξάνδρα Λιανέρη.
Τελετή Αναγόρευσης
Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από την Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, Καθηγήτρια Ιωάννα Καραμάνου.
Επίδοση του διασήμου από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή Κωνσταντίνο Μπίκο.
Επίδοση της αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα.
Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «Was There an Ancient Hellenic ‘Olympic Ideal’?».
Σύντομο Βιογραφικό του τιμωμένου
O Paul A. Cartledge είναι επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge από το 1979, και από το 2008 ως A.G. Leventis Professor of Greek Culture. Κατά την πολύχρονη θητεία του στον ακαδημαϊκό χώρο έχει διδάξει σε μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων ανά τον κόσμο, έχει τιμηθεί με την Global Distinguished Professorship από το New York University, είναι μέλος της Ένωσης Αρχαιόφιλων του Λονδίνου, Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την ένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα, και επίτιμος πολίτης της Σπάρτης. Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος Αριστείας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Το έργο του είναι πρωτοποριακό όχι μόνο στο πεδίο των Κλασικών Σπουδών και της Αρχαίας Ιστορίας, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Οι μελέτες του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, καθώς και στα Νέα Ελληνικά. Bασικό χαρακτηριστικό του επιστημονικού έργου του συνιστά η αντίληψη ότι η ερμηνεία των κειμένων προϋποθέτει την κατανόηση του ιστορικού πλαισίου τους, αλλά και αντιστρόφως, πως η ιστορική μελέτη θέτει στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας τα κείμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα βιβλία του The Spartans: An Epic History (2002), The Greeks. A Portrait of Self and Others (1997) τα οποία έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά, τα Ιαπωνικά και τα Ελληνικά, Sparta and Laconia (2002), Ancient Greek Political Thought in Practice, (2009), και Democracy: A Life (2016). Η ματιά του προς στο παρελθόν είναι διεπιστημονική και προσεγγίζει κείμενα και άλλες ιστορικές πηγές με βάση σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις, με παράδειγμα τα βιβλία του Ancient Greece: A History in Eleven Cities (2009), Thebes: The Forgotten City of Ancient Greece (2020), που εστιάζουν στην ιστορία της αρχαιότητας μέσα από το πρίσμα ελληνικών πόλεων, καθώς και το πρόσφατο έργο του στο πεδίο της παγκόσμιας πολιτισμικής ιστορίας της δημοκρατίας στην αρχαιότητα. Το διδακτικό έργο του είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο. Έχει εποπτεύσει πολυάριθμες διδακτορικές διατριβές και συμμετάσχει σε έργα που απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό.
Ως διεθνής επιστήμονας και λόγιος, ο P.A. Cartledge έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων διανοητικών και επιστημολογικών κατευθύνσεων στη μελέτη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Είναι ένας από τους επιφανέστερους μελετητές της αρχαιότητας με βιβλία που ασκούν διεθνή επίδραση στην κατανόηση τόσο του παρελθόντος όσο και των μεθόδων προσέγγισής του. Το σύνολο του έργου του και η πολυσχιδής δράση του συνδυάζουν την αναστοχαστική μελέτη του παρελθόντος με το αμείωτο ενδιαφέρον του για τη νεότερη και σύγχρονη σκέψη και παράδοση, καθώς και τη σχέση της αρχαιότητας με τον παγκόσμιο πολιτισμό.