ΘΗΡΑΣΙΑ: Διαχρονική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική της υπαίθρου, τις εγκαταλελειμμένες οικιστικές θέσεις και τη φυτική βιοποικιλότητα

Το διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα Arch2Plant, με φορέα υποστήριξης το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, διοργανώνει ημερίδα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών» με τίτλο «ΘΗΡΑΣΙΑ: Διαχρονική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική της υπαίθρου, τις εγκαταλελειμμένες οικιστικές θέσεις και τη φυτική βιοποικιλότητα»

Σκοπός της ημερίδας είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων των εργασιών του προγράμματος Arch2Plant που έλαβαν χώρα στη Θηρασιά από το 2021 έως το 2024, καθώς και η παρουσίαση αντίστοιχων με τη θεματική εργασιών από επιλεγμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 12 Ιούνη 2024 στο Αμφιθέατρο ΙΙΙ του ΚΕ.Δ.Ε.Α. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οργανώνεται σε τρεις διακριτές αλλά αλληλοσυνδεόμενες ενότητες.

Α. Χώρος, περιβάλλον και αρχιτεκτονική

Έμφαση θα δοθεί στην αρχιτεκτονική της υπαίθρου (ο ρόλος των αναβαθμίδων και των ξερολιθικών κατασκευών) και στις εγκαταλελειμμένες οικιστικές θέσεις της Θηρασιάς.

Β. Φυτική βιοποικιλότητα

Επίκεντρο θα είναι η φυτική βιοποικιλότητα της Θηρασιάς, τόσο η σύγχρονη όσο και του παρελθόντος. Οι παρουσιάσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αρχαιοβοτανική έρευνα και μοριακές μεθόδους ταυτοποίησης.

Γ. Εθνογραφία

Εστίαση θα υπάρξει στην εθνογραφία της αγροτικής παραγωγής και τις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Πληροφορίες Ημερίδας:

Ημερομηνία Διεξαγωγής:

12 Ιουνίου 2024, 09:00 – 17:00

Χώρος:

Αμφιθέατρο ΙΙΙ, Κτήριο ΚΕΔΕΑ, (οδός Γ’ Σεπτεμβρίου), ΑΠΘ

Πληροφορίες Επικοινωνίας

Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Κώστας Αθανασίου, Επιστημονικά Υπεύθυνος προγράμματος Arch2Plant

Τηλέφωνο: 6977778139

Email: athanasioukon@gmail.com

Urls: arch2plant.arch.auth.gr

https://www.facebook.com/Arch2Plant

https://www.instagram.com/arch2plant
Μετάβαση στο περιεχόμενο