Συνέδριο στο ΑΠΘ: «Από τη διατήρηση στην αποκατάσταση της φυτοποικιλότητας – προς μία ολιστική προσέγγιση στην εποχή της κλιματικής κρίσης»

Υπό την αιγίδα του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθεί το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (Ε.Β.Ε.), στις 2-5 Οκτωβρίου 2024, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Το βασικό θέμα του Συνεδρίου είναι: «Από τη διατήρηση στην αποκατάσταση της φυτοποικιλότητας – προς μία ολιστική προσέγγιση στην εποχή της κλιματικής κρίσης». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το θέμα του Συνεδρίου ανταποκρίνεται στην επιτακτική ανάγκη εφαρμογής της γνώσης και των ερευνητικών αποτελεσμάτων της Βοτανικής Επιστήμης, σε παγκόσμια κλίμακα, για την αποκατάσταση της φυτικής ποικιλότητας, που δέχεται ισχυρές και εκτεταμένες πιέσεις σε έναν έντονα μεταβαλλόμενο κόσμο. Μαζί με τα ερευνητικά αποτελέσματα που σχετίζονται με το βασικό θέμα του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν θέματα από ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων της Βοτανικής Επιστήμης.

Μέσα από τις 200 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν στη χλωρίδα της Ελλάδας, την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της φυτοποικιλότητας στη χώρα, τα ενδημικά και απειλούμενα είδη φυτών, τις επιπτώσεις των πυρκαγιών, της κλιματικής αλλαγής και των αλλαγών χρήσεων γης στην φυτοποικιλότητα. Μεγάλος αριθμός ανακοινώσεων θα αφορούν τη βιολογία και τις αποκρίσεις των φυτών σε περιβαλλοντικές αλλαγές.

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν αποτελέσματα που αφορούν στην έρευνα στους μύκητες, που αποτελούν αφανή αλλά μόνιμη και καθοριστική παρουσία στα οικοσυστήματα. Σε ειδικές συνεδρίες θα παρουσιαστεί ο πρόσφατος Κόκκινος Κατάλογος Απειλούμενων Φυτών και Μυκήτων (που υλοποιήθηκε από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., υπό την ευθύνη και υποστήριξη της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας) και οι συλλογές των Ελληνικών Βοτανικών Μουσείων και Κήπων, που περιέχουν έναν πλούτο ιστορικών και σύγχρονων δεδομένων για την ελληνική φυτοποικιλότητα.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.hbs.gr/el/18o-synedrio/home

Πρόγραμμα Συνεδρίου: https://www.hbs.gr/sites/default/files/conference18-2024/EBE18-programma-web.pdf

Μετάβαση στο περιεχόμενο