Το Διεθνές Βραβείο “Giuseppe Sciacca” θα απονεμηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, στο Βατικανό, στην Αν. Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ., Ευαγγελία Τσουκαλά και στον Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας, Ντικ Μολ, για την καθοριστική συμβολή τους στις έρευνες και στις ανασκαφές στη Μηλιά Γρεβενών.
Τα Διεθνή Βραβεία “Giuseppe Sciacca” τελούν, μεταξύ άλλων, υπό την αιγίδα της Ε.Ε., της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως. Στοχεύουν στη διάδοση του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς, στη φιλία των εθνών, στις ανθρώπινες αξίες και τους νέους.
Η Αν. Καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Ευαγγελία Τσουκαλά, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας του Α.Π.Θ. ανακάλυψε τους μεγαλύτερους παγκοσμίως χαυλιόδοντες μήκους 5.02 μέτρων στην περιοχή Μηλιά Γρεβενών. Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο ανήκουν σε προβοσκιδωτό 3.000.000 ετών και έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.
Η Ευαγγελία Τσουκαλά είναι Αν. Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και οργάνωσε παλαιοντολογικές έρευνες και ανασκαφές στην περιοχή των Γρεβενών εδώ και 20 χρόνια όπου οι ανασκαφές συνεχίζονται στη Μηλιά Γρεβενών. Εκτός από την ερευνητική και ανασκαφική προσφορά της, έχει συμβάλει στο διεθνή αντίκτυπο της Παλαιοντολογίας με διοργανώσεις διεθνών συνεδρίων, όπως το 2006, με το 12ο Διεθνές Συμπόσιο για την Αρκούδα των Σπηλαίων στην Αριδαία και στο Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας και το 2014 με το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τα Μαμούθ και τους συγγενείς τους στα Γρεβενά και τη Σιάτιστα.
Η ανακάλυψη πολλών και σημαντικών απολιθωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο, έδωσε το έναυσμα για την ίδρυση του Κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς με βάση την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του Α.Π.Θ., του Δήμου και της Αναπτυξιακής Γρεβενών.
Με την ομάδα φοιτητών και συνεργατών είναι σε εξέλιξη 5 παλαιοντολογικές έρευνες και ανασκαφές σε: Γρεβενά, Αλμωπία, Καλαμωτό (Καλίνδοια), Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου, Κρυοπηγή Κασσάνδρας και Πλατανιά Δράμας. Επίσης, ιδρύθηκαν 13 παλαιοντολογικές εκθέσεις, βασισμένες κυρίως στα ευρήματα των παραπάνω ανασκαφών, 6 από τις οποίες θεσμοθετήθηκαν ως Δημοτικά Μουσεία Φυσικής Ιστορίας στους αντίστοιχους Δήμους, υπό την επιστημονική κάλυψη του Α.Π.Θ. Με στόχο την επαφή των παιδιών και του κοινού με την επιστήμη της Παλαιοντολογίας οργάνωσε, μαζί με τον Ολλανδό ερευνητή Dick Mol, το Μουσείο Μαμούθ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.