Στην ημερίδα που οργανώνεται στις 30 Οκτωβρίου 2015 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ, ώρα 11.00 – 16.00 θα παρουσιαστούν αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Η Αρωματική Βιοποικιλότητα των Φυσικών Οικοτόπων (NATURAL AROMA)».
Τα αρωματικά φυτά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των φυτικών πόρων του πλανήτη με μεγάλη οικονομική αξία καθώς οι βιολογικώς δραστικές ενώσεις που παράγουν, τα αιθέρια έλαια, έχουν πολλαπλές εφαρμογές. Στα ευρέως χρησιμοποιούμενα ως αρωματικά ανήκουν μεταξύ άλλων τo θυμάρι, η μέντα, ο δυόσμος, η ρίγανη, το φασκόμηλο και το τσάι του βουνού, αυτοφυή φυτά της Ελληνικής χλωρίδας. Αυτά τα κοινά – εμπορικά ονόματα αποδίδονται σε έναν αριθμό διαφορετικών ειδών ή και γενών που παράγουν παρόμοιας σύστασης αιθέρια έλαια και συνεπώς έχουν παρόμοια οσμή και συναφείς χρήσεις. Επιπρόσθετα, τα φυτά ενός είδους συχνά ανήκουν σε περισσότερες από μία εμπορικές ομάδες, γεγονός που οφείλεται στην ποικιλότητα της σύστασης των αιθερίων ελαίων τους. Τόσο η συνολική περιεκτικότητα των φυτών σε αιθέρια έλαια (ένταση της οσμής), όσο και η ποιοτική και ποσοτική σύνθεση των αιθερίων ελαίων (τύπος της οσμής) συχνά ποικίλουν μεταξύ των μελών ενός γένους, των πληθυσμών ενός είδους ή ακόμη και μεταξύ των ατόμων ενός τοπικού πληθυσμού. Η ποικιλότητα αυτή ακολουθεί γεωγραφικά-κλιματικά πρότυπα κατανομής που συνδέονται με την εξάπλωση των αρωματικών φυτών στον ελλαδικό χώρο.
Η κατανόηση της ταξινομικής και χημικής πολυπλοκότητας των αρωματικών φυτών αναδεικνύει την πολύτιμη αξία των «άγριων» γενετικών πόρων – ένα βιολογικό είδος είναι περισσότερα του ενός χημικά «είδη» – και διαμορφώνει ένα σαφές ερευνητικό, νομικό και εμπορικό πλαίσιο διατήρησης, πιστοποίησης και αξιοποίησής τους .
Εκτός από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, στην ημερίδα θα συμμετέχουν ως ομιλητές δύο εξωτερικοί συνεργάτες από το Natural History Museum of London και το Naturalis Biodiversity Center – National Herbarium of the Netherlands, Leiden. Ακόμη θα μιλήσουν εκπρόσωποι από τους ενδιαφερόμενους για τα αποτελέσματα του έργου φορείς, τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και την Ένωση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας. Τέλος θα παρουσιαστεί η πρόταση της διεπιστημονικής ομάδας για την δημιουργία Κέντρου Αριστείας Φυσικών Προϊόντων (NatPro-AUTH) στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ (βλ. συνημμένο πρόγραμμα).
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Στέλλα Κοκκίνη, Καθηγήτρια (kokkini@bio.auth.gr)
Κατερίνα Κερεζόγλου ( kkerez@pharm.auth.gr)
ΤΟ ΕΡΓΟ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ, ΕΣΠΑ 2007-2013
ΔΡΑΣΗ «ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ»
Πληροφορίες Συνεδρίου/Ημερίδας
30 Οκτωβρίου 2015, 9:00 πμ - 30 Οκτωβρίου 2015, 9:00 πμ
ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ