Σεμινάριο με θέμα: “Η διαγνωστική αξία της real-time PCR στη φαρμακογενετική”

Διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικών Ερευνών και θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις των εργαστηρίων μας στις 18, 19 και 20 Μαρτίου 2011.
Κάθε χρόνο η BioProbe διοργανώνει μια σειρά από πρακτικά και θεωρητικά σεμινάρια σε τεχνικές αιχμής της μοριακής βιολογίας και σχετικών επιστημών. Τα σεμινάρια της Bioprobe σάς δίνουν την ευκαιρία να εμβαθύνετε σε βιολογικά θέματα και τεχνικές, υπό τηνκαθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων, με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, σε ένα επαγγελματικό, φιλικό και άνετο περιβάλλον.

Περιεχόμενο & σκοπός:
H PCR σε πραγματικό χρόνο (real time PCR) αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο βασικά εργαλεία για την ανίχνευση και τον ποσοτικό προσδιορισμό DNA και RNA. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το χαμηλό κόστος, η άμεση παρατήρηση των αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο και η δυνατότητα άμεσης ποσοτικοποίησης των δειγμάτων.
Η μέθοδος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για εξετάσεις φαρμακογενετικής.
Το σεμινάριο ‘Η διαγνωστική αξία της real-time PCR στη φαρμακογενετική’ απευθύνεται  σε άτομα, χωρίς καμία προαπαιτούμενη γνώση ή εμπειρία στην real-time PCR, και τα οποία σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη τεχνική στα εργαστήριά τους και ειδικότερα για εφαρμογές φαρμακογενετικής.
Για το λόγο αυτό, στο θεωρητικό μέρος θα γίνει αρχικά η παρουσίαση των βασικών αρχών της PCR και στη συνέχεια θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα στοιχεία που αφορούν στην PCR σε πραγματικό χρόνο, τον τρόπο ανίχνευσης των προϊόντων αλλά και τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, με ειδική αναφορά σε εφαρμογές φαρμακογενετικής. Επίσης, θα γίνει αναφορά στο σχεδιασμό των εκκινητών και στους τρόπους ανίχνευσης. Ακόμη, θα γίνει αναφορά στις μεθόδους απομόνωσης DNA και RNA καθώς και στον ποσοτικό προσδιορισμό τους με την τεχνολογία Nanodrop. Οι συμμετέχοντες, θα εξασκηθούν στο στήσιμο αντιδράσεων PCR, στον προγραμματισμό του θερμικού κυκλοποιητή καθώς και στην ανίχνευση και την απόλυτη ποσοτικοποίηση των προϊόντων της PCR. Επίσης, θα γίνει  εκτενής αναφορά με επίδειξη σε θέματα όπως η ανάλυση και αξιολόγηση των  αποτελεσμάτων. Στο τέλος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να σχεδιάζουν και διενεργούν μόνοι τους τη μεθοδολογία της real time PCR και να αναλύουν τα αποτελεσμάτα και την ερμηνεία τους σε εφαρμογές φαρμακογενετικής.

Το θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
– Δομή και ιδιότητες νουκλεϊκών οξέων/βασικές αρχές της PCR
– Μέθοδοι ανίχνευσης των προϊόντων
– Συσκευές-τεχνολογία real time PCR
– Σχεδιασμός των εκκινητών (primer design)
– Επιλογή της μεθόδου ανίχνευσης
– Αντιμετώπιση προβλημάτων-Συζήτηση αποτελεσμάτων-Δυνατότητες
– Εφαρμογές της real-time PCR στη φαρμακογενετική

Το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
– Προγραμματισμός του θερμικού κυκλοποιητή-ανίχνευση μεταλλάξεων στα γονίδια KRAS και CYP2D6 με ανιχνευτές υβριδισμού
– Απομόνωση DNA και RNA–ποσοτικός προσδιορισμός τους με την τεχνολογία  Nanodrop
– Ανάλυση καμπύλης τήξης
– Ανάλυση-επεξεργασία των αποτελεσμάτων

Σε ποιους απευθύνεται:

  • Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές των τμημάτων Βιολογίας, Ιατρικής, Βιοχημείας και συναφών επιστημών, ερευνητές και τεχνικό προσωπικό, παρασκευαστές, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη μεθοδολογία της real time PCR ή που χρησιμοποιούν ή ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τεχνικές real time PCR στο εργαστήριο γενικά ή ειδικότερα σε εφαρμογές φαρμακογενετικής.
  • Διδακτικό και Τεχνικό Προσωπικό.

Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση της μεθόδου.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου:
ΠΑ 18/3:    19:00 – 21:00
ΣΑ 19/3:    10:00 – 16:00
ΚΥ 20/3:    11:00 – 18:00

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 3 ημέρες (ΠΑ 18/3, ΣΑ 19/3 & ΚΥ 20/3/2011).
Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν μπορεί να είναι υπερβαίνει τον αριθμό των 14 ατόμων, ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατόν περιβάλλον μάθησης και διαδραστικής αλληλεπίδρασης. Οι εγγραφές άρχισαν!

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και να κάνετε την εγγραφή σας στο σεμινάριο, στο site της BioProbe:  http://www.bioprobe.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο