13th Trends in Classics International Conference: “Intended Ambiguity” (Στοχευμένη Αμφισημία)

Κεντρική θέση στον παγκόσμιο φιλολογικό χάρτη των κλασικών σπουδών καταλαμβάνει για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη χάρη στο 13ο Διεθνές Συνέδριο για τις «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία». Το συνέδριο, με θέμα του τη «Στοχευμένη Αμφισημία», διοργανώνουν από κοινού ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Φιλολογίας του Ludwig – Maximilians University of Munich από 23-26 Μαΐου 2019.

Στο συνέδριο αυτό θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως οι καθηγητές: Jacqueline Fabre-Serris, Therese Fuhrer, John Hamilton, Stephen Harrison, Joachim Knape, Jenny Strauss Clay, Richard F. Thomas κ.ά. παγκοσμίως γνωστοί για το έργο τους στην Κλασική Φιλολογία και τη Συγκριτική Γραμματολογία. Xαιρετισμό θα απευθύνει o κ. Walter Stechel, Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Την ευθύνη και τον συντονισμό του συνεδρίου έχουν η καθηγήτρια του Ludwig – Maximilians University of Munich κα Therese Fuhrer και ο καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κ. Martin Vohler. Στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές κκ. Αντώνιος Ρεγκάκος και Σταύρος Φραγκουλίδης. Γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης», Λεωφ. Στρατού 2.

Η έννοια της αμφισημίας, δηλαδή της ταυτόχρονης συνδήλωσης δυο ή περισσοτέρων σημασιών, αποτελεί αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της σύγχρονης λογοτεχνίας και τέχνης. Διαπιστώνεται σε «ανοιχτά έργα» (Eco) και δημιουργείται μέσω «τεχνικών αποσυντονισμού της ευταξίας» (Wellershoff) και στρατηγικών αναγνωστικής αβεβαιότητας. Μολονότι η έννοια της αμφισημίας θεωρείται χαρακτηριστικό «δείγμα του μοντερνισμού» (Bode), διαπιστώνεται σκεπτικισμός στον σχετικό κριτικό λόγο για την λειτουργία της στα χρόνια που προηγούνται του μοντερνισμού. Άραγε δεν εντοπίζονται ήδη στην αρχαιότητα παραδείγματα στοχευμένης αμφισημίας; Οι χρησμοί και τα αινίγματα, η Παλινωδία του Στησίχορου και του Σωκράτη (Φαίδρος), οι δισσοί λόγοι της ρητορικής και η αμφισημία της τραγωδίας αποτελούν στο σύνολό τους εξαιρέσεις ή μήπως, αντίθετα, καταδεικνύουν το ενδιαφέρον της αρχαιότητας για τη χρήση της αμφισημίας με λογοτεχνικές και εικαστικές στοχεύσεις; Με τη συμμετοχή 26 μελετητών εγνωσμένου κύρους από διάφορα γνωστικά πεδία της φιλολογικής επιστήμης, οι ανακοινώσεις του Συνεδρίου συνδυάζουν τη συνδρομή θεωρητικών εννοιών της στοχευμένης αμφισημίας (στη ρητορική, τη φιλοσοφία και την αισθητική) με συζητήσεις περιπτώσεων μελέτης από τον χώρο της προ-μοντέρνας λογοτεχνίας και τέχνης. 

Για περισσότερες πληροφορίες (βιογραφικά ομιλητών, πλήρες πρόγραμμα) μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ιστότοπο του συνεδρίου:

https://www.lit.auth.gr/13th_trends

Οι εργασίες του συνεδρίου είναι ανοικτές για το κοινό. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του συνεδρίου σε όσους υποβάλουν σχετικό αίτημα στη γραμματεία του συνεδρίου ή συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής στον κάτωθι ιστότοπο:

https://www.lit.auth.gr/13th_trends

Mε την ευγενική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Π.Κ.Ε.)», και τις χορηγία του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, της Επιτροπής Ερευνών, Α.Π.Θ., του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του University Studio Press.

Μετάβαση στο περιεχόμενο